"Wegańska Warszawa" to film o twórcach i twórczyniach stołecznych biznesów opartych o kuchnię roślinną [film]
Warszawa to jedno z 10 najbardziej przyjaznych weganom i wegankom miast na świecie. 14 stycznia 2022 r. swoją premierę będzie miał krótkometrażowy film o twórcach i twórczyniach stołecznych biznesów opartych o kuchnię roślinną "Wegańska Warszawa".
Zgodnie z raportem portalu Happycow.pl z 2019 r. Warszawa to jedno z 10 najbardziej przyjaznych weganom i wegankom miast na świecie. Tworzący raport doliczyli się w stolicy 47 wegańskich restauracji i ponad 100 miejsc przyjaznych diecie bezmięsnej, a liczby te, pomimo pandemii, cały czas rosną.
14 stycznia 2022 r. swoją premierę ma krótkometrażowy film o twórcach i twórczyniach stołecznych biznesów opartych o kuchnię roślinną. "Wegańska Warszawa" opowiada o kultowych przedsiębiorstwach oferujących wegańską żywność z różnych stron świata. Youmiko Vegan Sushi, Słuszna Strawa, czy Lokal Vegan Bistro od lat karmią Polki i Polaków, poszerzając ich kulinarne horyzonty. Biznesy takie jak Roślinny Qurczak zaczynają natomiast pukać do sklepów w całej Polsce.
Tak samo, jak cały sektor, roślinne biznesy dotknięte zostały przez COVID-19, jednak coś szczególnego pozwoliło im przetrwać. Bohaterki i bohaterowie materiału to głównie osoby, które założyły własny biznes, często bez pieniędzy, ale zawsze z wizją i pasją. Tworząc zgrane zespoły udało im przejść przez czas pandemii i utrzymać stały zespół ludzi. Wiara w potrzebę zmiany nawyków żywieniowych Polek i Polaków to ich źródło energii do działania. Satysfakcję z wysiłku dają im momenty, kiedy zatwardziały mięsożerca chwali sojowego schabowego lub też nie jest w stanie odróżnić go od zwierzęcego.
Zobacz film:
14 stycznia odbędzie się internetowa premiera filmu. Zachęcamy do dołączenia do wydarzenia na Facebook”u i jego udostępniania. Wydarzenie: https://facebook.com/events/s/weganska-warszawa/662327338106965/
Jeszcze przed premierą film otrzymał wiele pozytywnych recenzji.
Napisać, że jestem zachwycona, to zbyt mało. Znów zakiełkowała we mnie nadzieja, która już dawno zatruła się kiełbasą. - Dorota Sumińska - Dziennikarka, autorka książek i lekarka weterynarii.
Weganizm łączy osoby, które któregoś dnia dostrzegły etyczne i klimatyczne konsekwencje naszego systemu produkcji żywności i zdecydowały, że nie będą odwracać wzroku od cierpienia milionów zwierząt hodowanych i zabijanych każdego dnia w Europie. - Brigitte Gothière - Współzałożycielka francuskiej organizacji L214
Reportaż powstał dzięki wsparciu Veg Fund oraz Green REV Institute, a matronatem specjalnym objęła go dr. Sylwia Spurek, Posłanka do PE Greens/EFA. Partnerami specjalnymi filmu zostały organizacje Akcja Demokracja i Plant Based Treaty.
Film otrzymał matronaty i patronaty poniższych podmiotów:
● KUKBUK, polski kwartalnik kulturalno-kulinarny ukazujący się od listopada 2012 roku, założony przez siostry Darię i Biankę Pawlewskie oraz Oliwię Gede-Niewiadomską.
● Noizz, serwis internetowy, którego grupą docelową jest pokolenie internetowe.
● Krytyka Polityczna, lewicowe czasopismo społeczno-polityczne ukazujące się od 2002, wydawane przez Stowarzyszenie im. Stanisława Brzozowskiego.
● Zielona Interia, dział serwisu Interia.pl zajmujący się tematyką środowiska naturalnego.
● Food & Friends, polski kwartalnik kulinarno-lifestylowy, ukazujący się od października 2010 roku, założony przez Igora Grzeszczuka oraz Camillę Hultqvist, wydawany Poznaniu.
Źródło: Green REV Institute
Redakcja www.ngo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.