Zorganizowany przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi konkurs "Kucharz Doskonały" miał na celu zwiększenie szans uczestników - osób z niepełnosprawnością intelektualną - na podjęcie zatrudnienia na otwartym rynku pracy. Finał konkursu odbył się 28 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie.
Finał konkursu „Kucharz Doskonały” odbył się już po raz dziewiąty. W konkursie wzięło udział 12 drużyn. Ich zadaniem było sporządzenie dwóch dań: sałatki na bazie rukoli, suszonej wędliny, sera pleśniowego, dresingu i kompozycji sałat oraz potrawki orientalnej z ryżem i warzywami. Zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Specjalnych nr. 38 w składzie: Anna Strzyżewska i Joanna Adamkiewicz. Drużynę przygotowała do udziału w konkursie pani Anna Skrodzka. Obok tytułu Kucharza Doskonałego drużyna zdobyła lodówkę ufundowaną przez firmę Electrolux i czajniki elektryczne ufundowane przez firmę Bosch. Serdecznie gratulujemy, a sponsorom dziękujemy.
Zdaniem jury potrawy przygotowane w trakcie finału były lepsze od tych zeszłorocznych. Jurorzy zauważyli, że wśród przypraw dominowało chili, ibir i czosenk, a komunikat skierowany do kucharzy przestrzegał przed nadużywaniem ostrych przypraw w dużych ilościach. Jurorzy zalecali także większe rozdrobienie składników. Jednym słowem, jak wyraził się jeden z jurorów, „było bardzo pikantnie”. Jury obradowało w składzie: Dariusz Kuźniak, Katarzyna Duniec, Ewa Lipińska, Jarosław Uściński.