Wybitni szefowie kuchni zainaugurowali cykl charytatywnych kolacji wegańskich
11 marca w warszawskim Food Lab Studio odbyła się inauguracja projektu “Chefs For Change”, w ramach którego jedni z najlepszych polskich szefów kuchni zorganizują we współpracy z ekspertami kampanii RoślinnieJemy, Fundacji Szkoła na Widelcu oraz marki Tefal cykl w pełni roślinnych kolacji. Dochód zostanie przeznaczony na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki, walczącego o prawa zwierząt hodowlanych.
Inauguracyjna kolacja dla 60 gości przygotowana została przez ambasadorów kampanii RoślinnieJemy: Grzegorza Łapanowskiego, Marcina Popielarza, Marię Przybyszewską i Tomasza Olewskiego. Pomagali im uczestnicy programu MasterChef Junior, a wydarzenie poprzedzały warsztaty kuchni roślinnej.
– Warzywa są kolorowe, piękne, chrupkie i dają ogromne możliwości. Chcę uczyć ludzi, jak wybierać i przygotowywać rośliny, aby chętnie i często po nie sięgali – mówi Grzegorz Łapanowski, ambasador projektu i założyciel Fundacji Szkoła Na Widelcu. – Prawdziwym wyzwaniem powinno też być dla nas to, jak współgrać ze środowiskiem naturalnym i przestać je tak bardzo niszczyć. Jedzenie może być dobre zarówno dla nas, jak i dla naszej planety – taka właśnie jest roślinna kuchnia. Czuję, że my – ludzie, którzy na co dzień zajmują się zawodowo jedzeniem – możemy w jakiejś mierze przyczynić się do tego, żeby wiedza i świadomość ludzi na ten temat była większa – dodaje.
W poniedziałkowym menu pojawiły się m.in. kolorowe buraki z powidłami śliwkowymi, balsamico, musztardowcem i orzechami laskowymi, karczoch z tapioką w mleku ryżowym z fermentowanym zielonym orzechem włoskim oraz kalarepa w imbirowym syropie z groszkiem wasabi, czarną soczewicą i słodkim ziemniakiem. Na deser podano wegańską bezę z lodami migdałowymi i cytrusami.
Marcin Popielarz, Chef Patron Restauracji Biały Królik i zwycięzca Plebiscytu S.Pellegrino Young Chef na najlepszego młodego szefa kuchni Europy Środkowo-Wschodniej, tłumaczy:
– Lubię niszowe projekty, a w tym przypadku w pełni podpisuję się swoim nazwiskiem pod wszystkimi postulatami tej inicjatywy. Być może nigdy nie będę gotował wyłącznie kuchni wegańskiej, ale bardzo inspiruje mnie ten trend. Odpowiedzialność w odżywianiu się i gotowaniu, a także skrupulatny wybór produktów to jedna z idei fine diningu.
Zainteresowane osoby mogą wziąć udział w jednej z trzech zaplanowanych w tym roku kolacji “Chefs For Change”: w Gdyni (10 maja), Poznaniu (14 czerwca) i Warszawie (2 października). Dochód ze sprzedaży biletów wesprze działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki – jednej z 12 najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie.
Więcej informacji oraz link do zakupu biletów znaleźć można na stronie internetowej projektu.
O kampanii RoślinnieJemy
Celem kampanii Roślinniejemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Swoje działania Roślinniejemy opiera na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów. W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest także akcja “Roślinne poniedziałki” inspirowana brytyjskim “Meatless Mondays”, której celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych raz w tygodniu.
Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki