Wraz z końcem roku nadchodzi podsumowanie różnych projektów, które realizowaliśmy i w których braliśmy udział. Na fali podsumowań chcemy się z Wami podzielić wrażeniami z projektu VAC (Voluntary Action Cuisine), którego uczestnicy i uczestniczki mieli wspólny cel: dzięki wymianie doświadczeń stworzyć przepis na wolontariat godny gwiazdki Michelin.
Projekt był finansowany ze środków Unii Europejskiej i realizowany przez kilka partnerskich organizacji z: Albanii, Czech, Słowenii, Polski i Węgier. Organizacja węgierska pełniła jednocześnie funkcję lidera projektu.
Współpracę zaczęliśmy od spotkania partnerów w Budapeszcie, podczas którego poznaliśmy się, wymieniliśmy dobrymi praktykami na rzecz budowania wolontariatu, ustaliliśmy plan pracy w projekcie i kryteria naboru uczestników.
Kolejnym, głównym etapem projektu były międzynarodowe warsztaty dla osób pracujących z młodzieżą, które odbyły się w maju. W gronie zespołów z każdego kraju partnerskiego spotkaliśmy się na tygodniowych warsztatach w Szeged na Węgrzech, poświęconych pracy z młodzieżą, wolontariatowi, planowaniu projektów i budowaniu relacji z wolontariuszami. Skupiliśmy się zwłaszcza na roli nauczycieli, edukatorów, pracowników młodzieżowych w zachęcaniu młodych do aktywności wolontariackiej. Warsztaty były okazją do spotkania koordynatorów z innych krajów, posłuchania o ich doświadczeniach, ale też przyjrzeniu się z bliska działalności organizacji węgierskich. Warto tu wymienić koordynatorki z Polski, które wzięły udział w warsztatach. Do tego grona należały: Marta Boho-Baran z Zespołu Szkół im. J. Bema w Milanówku, Anna Zaremba z Fundacji Robinson, Agnieszka Kochanowska z Fundacji Polskie Forum Migracyjne i Agnieszka Lissowska-Lewkowicz ze Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu.
Potem nadszedł czas na to, aby każda z uczestniczek zaprosiła młodzież, z którą pracuje na co dzień, do jakiegoś lokalnego działania. Pozwoliło to przetestować w praktyce wiedzę i pomysły przywiezione z Węgier. W ramach projektu powstał też booklet, czyli album dobrych praktyk projektów wolontariackich. Z każdego kraju wybrano po kilka wartych opisania przykładów.
Na koniec mieliśmy okazję zaprezentować osiągnięcia projektu i zdobyte doświadczenia szerszemu gronu na III Forum Wolontariatu Szkolnego w Grodzisku Mazowieckim. Marta Boho-Baran wraz z młodzieżą opowiedziała o swojej akcji wolontariackiej w miejscowym przedszkolu, pokazaliśmy publiczności album dobrych praktyk, a także – a może przede wszystkim – mówiliśmy o wartości sieciowania, wymiany wiedzy i europejskich partnerstw.
Źródło: Stowarzyszenie Centrum Wolontariatu