W Warszawie powstaje pierwsza restauracja w ciemności, obsługiwana przez niewidomych kelnerów. Goście restauracji DIFFERENT będą mogli zakosztować nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą innych niż wzrok zmysłów. Projekt DIFFERENT będzie realizowany w partnerstwie z Fundacją Pomocy Rodzinie "Człowiek w potrzebie",
Idea kolacji w ciemnościach pochodzi z połowy XIX wieku, a została zapoczątkowana przez stowarzyszenie ociemniałych we Francji. W 1999 roku w Zurychu powstała pierwsza restauracja w ciemnościach Blinde Kuh. Pięć lat później Paryż mógł się poszczycić pierwszą restauracją „Dans le Noir?” (znak zapytania ma stanowić zachętę do refleksji na temat problemów niewidomych), a kolejne lokale tejże sieci pojawiły się wkrótce w Londynie, Moskwie, St. Petersburgu i Nowym Yorku. W Niemczech działają również tzw. niewidzialne bary. Idea spotkała się z ciepłym odbiorem klientów, którzy cenią sobie walory zmysłowe lokali a także możliwość przysłużenia się dobru społecznemu poprzez wspieranie zatrudnienia osób niewidzących.
Gdy odcinamy bodźce wzrokowe, korzystamy z dobrodziejstwa jakim niewątpliwie jest wyostrzenie pozostałych zmysłów. Musisz przyznać, że w przypadku restauracji ma to niebagatelne znaczenie. Doceniasz doznania zapachowe, konsystencję potraw, ich smak a nawet możesz je zbadać we własnych dłoniach, nie martwiąc się o to, co pomyśli osoba siedząca przy innym stoliku
Goście restauracja DIFFERENT będą mogli zakosztować nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą innych niż wzrok zmysłów. Smak potraw, których nie widzimy, jest odkrywany na nowo, włącza ciekawość. Woń pobudza wyobraźnię i stymuluje nas do odgadnięcia, czego w danej chwili kosztujemy. Dotyk pozwala odkryć konsystencję dań a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch pozwala podtrzymać interakcje i wymieniać się doświadczeniami na bieżąco. Zamknięcie się na odbiór bodźców wzrokowych powoduje prawdziwą eksplozję doznań odbieranych pozostałymi zmysłami.
Unikalność, doznania i sztuka kulinarna to część projektu. Równie istotne jest przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i zawodowemu osób niewidomych, poszerzanie świadomości społeczeństwa, propagowanie drobnego rolnictwa i wytwórczości oraz zdrowego stylu życia. To wszystko już niebawem w Restauracji DIFFERENT.
Źródło: Wspieram.to