Przerwy dla uczestników VII OFIP w niedzielę i poniedziałek 14-15 września na UW przygotuje Kuroniówka.
Stołówka Kuroniówka zajmuje się dostarczaniem posiłków, realizacją imprez cateringowych oraz szkoleniami dla amatorów i profesjonalistów w zakresie smacznego i racjonalnego gotowania. Specjalnie dla nas przygotowała menu lunchowe, w którym znalazły się pyszne sałatki i kanapki z produktów kupowanych u lokalnych dostawców.
Fundacja rozpoczęła w 2013 r. działania merytoryczne związane z edukacją w zakresie racjonalnego i prostego gotowania, głównie dla osób z problemami ekonomicznymi. Uczestnikami warsztatów kulinarnych są głównie mieszkańcy Warszawy. Dotąd realizowano warsztaty dla seniorów, klientów OPS, dzieci i młodzieży jednego z domów dziecka na warszawskiej Woli, mieszkańców Grochowa, podopiecznych Stowarzyszenia „Otwarte Drzwi”, Stowarzyszenia MONAR. Kuroniówka pisze o sobie: „Chcemy, aby nasze warsztaty gotowania oprócz swojej roli edukacyjnej i praktycznej były także okazją do spotkania się ludzi”.
Program warsztatów został w całości przygotowany przez Jakuba Kuronia. Menu Kuroniówki tworzy rodzina Kuroniów, posiadająca duże doświadczenie w prowadzeniu stołówek i restauracji. W jadłospisie znajdują się smakowite zupy, tradycyjne dania główne, nowoczesne potrawy wegetariańskie oraz szeroki wybór ciast i pysznych deserów.
Kuroniówka podejmuje działania na rzecz wzrostu świadomości społecznej dotyczącej racjonalnego gotowania. Uczy gotowania pokazując, jak wykorzystywać dostępne produkty spożywcze, a dzięki nowym umiejętnościom w łatwy sposób podnosić komfort życia. Bezpłatnie szkoli dzieci, młodzież, osoby zagrożone wykluczeniem i przekonuje, że ograniczony budżet domowy nie musi być przeszkodą w przygotowywaniu zbilansowanych posiłków. W Polsce marnuje się rocznie 9 mln ton żywności (Eurostat, 2006). Artykuły spożywcze wyrzucają zarówno osoby żyjące w dobrostanie, jak i osoby ubogie. Do marnowania przyznaje się 39 proc. badanych (Millward Brown SMG/KRC, 2013). W planach jest otwarcie Stołówek Kuroniówek – nowoczesnych barów mlecznych, ze smacznym, naturalnym jedzeniem w rozsądnych cenach. Stołówki Kuroniówki zostaną zlokalizowane w ruchliwych punktach miast z dogodnymi połączeniami komunikacyjnymi. W Stołówce Kuroniówce można z zamówić smaczne posiłki i jednocześnie, bez wysiłku zrobić coś dobrego dla innych. Za każde dwa posiłki kupione w Stołówce Kuroniówce automatycznie fundujecie obiad jednemu sąsiadowi – seniorowi, studentowi, osobie niepełnosprawnej i innym, których w tym momencie nie stać na taki posiłek (zasada dwa + jeden).
Źródło: OFIP