Każdego dnia w Polsce marnują się milliony ton jedzenia. Duża część tej żywności wciąż nadaje się do spożycia, wystarczy tylko przekazać ją dalej. W Warszawie trwa kampania „Nie marnuj jedzenia – korzystaj z jadłodzielni”, która przypomina mieszkańcom, że dzielenie się żywnością jest proste i potrzebne.
– Kampania „Warszawskie Jadłodzielnie” przypomina, że niemarnowanie jedzenia zaczyna się od codziennych, małych decyzji każdego z nas – podkreśla Aldona Machnowska-Góra, zastępczyni prezydenta m.st. Warszawy. – Chcemy dotrzeć z ideą niemarnowania żywności do jak najszerszego grona warszawianek i warszawiaków – dlatego kampania pojawiła się zarówno w mediach społecznościowych, jak i w komunikacji miejskiej. Każdy film, plakat czy rolka to przypomnienie, że każdy z nas ma wpływ na to, ile jedzenia się marnuje. Prosty gest – przyniesienie nadwyżki do jadłodzielni czy zabranie czekającego tam jedzenia – może realnie zmniejszyć skalę marnowania żywności – dodała wiceprezydentka.
Jadłodzielnie to ogólnodostępne lodówki i półki, gdzie można zostawić jedzenie, którego się nie zje oraz wziąć to, na co ma się ochotę. Produkty fabrycznie zapakowane – wystarczy zostawić w lodówce lub szafce. Jeśli jest to domowa potrawa - trzeba ją szczelnie zapakować, opisać składniki i datę przygotowania. Warto pamiętać, że jadłodzielnie to lodówki społeczne, co oznacza, że może z nich korzystać każdy, ale też każdy korzystający powinien dbać o ich czystość.
Kampania w mieście
W Warszawie działa 40 lodówek społecznych, a ich liczba wciąż się powiększa. Aktualna lista lokalizacji jest dostępna w aplikacji 19115, na stronie: warszawa19115.pl/-/jadlodzielnie oraz w miejskim serwisie mapowym.
We wrześniu w komunikacji miejskiej i miejskich mediach społecznościowych można było zobaczyć krótkie filmiki wyjaśniające, czym są jadłodzielnie, kto o nie dba i gdzie znaleźć najbliższą. A film na YouTube w prosty sposób pokazuje ideę: daj jedzeniu kolejną szansę.
Z kolei jadąc autobusem czy tramwajem można obejrzeć spot ułatwiający znalezienie najbliższego punktu, a w Miejscach Aktywności Lokalnej wiszą plakaty z adresem najbliższej jadłodzielni.
Wspólne sprzątanie
Podsumowaniem kampanii jest – 29 września, Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Od samego rana pracownicy urzędu, przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz wolontariusze Foodsharing Warszawa ruszyli do warszawskich jadłodzielni, by je posprzątać i odświeżyć. Wspólna akcja pokazała, że troska o te miejsca to wspólna sprawa. Relacje z akcji można zobaczyć w mediach społecznościowych pod hasztagami #WarszawskieJadłodzielnie i #MyślęNieMarnuję.
Symboliczne porządki to dopiero początek – ważne, aby przesłanie kampanii towarzyszyło nam na co dzień: nie marnujmy żywności i dbajmy o jadłodzielnie. To oszczędność, a każdy produkt, który zostanie uratowany przed wyrzuceniem, to mniej zmarnowanych zasobów – wody, energii i pracy ludzi.
Więcej o tym co robić, by marnować mniej żywności można dowiedzieć się z miejskiej kampanii „Myślę, nie marnuję”.
Źródło: Urząd m.st. Warszawy