Stołówki w polskich szkołach i przedszkolach rzadko uwzględniają potrzeby młodych osób, które nie jedzą mięsa. Jak wprowadzać do szkolnych stołówek dietę roślinną, dlaczego takie zmiany są potrzebne i jak możemy wspierać te działania? O tym, w Dniu Wegetarian, rozmawiamy z Marzeną Wichniarz z ruchu Rodzice dla Klimatu.
Na ulicach polskich miast coraz częściej spotykamy wegetariańskie i wegańskie restauracje. Na szkoleniach czy konferencjach standardem jest wybór diety bezmięsnej. Tymczasem jadłospisy w szkolnych stołówkach od lat się nie zmieniają – dominuje mięso, a pełnowartościowe posiłki roślinne są rzadkością. Jak to zmienić i dlaczego takich zmian potrzebujemy? O tym opowiada Marzena Wichniarz, działaczka ruchu Rodzice dla Klimatu, który wspólnie z innymi organizacjami społecznymi próbuje wprowadzić zmiany w szkolnych stołówkach i zapewnić roślinne posiłki dla dzieci, które są już na takiej diecie oraz wprowadzić jeden roślinny posiłek w tygodniu dla wszystkich.
Posłuchaj innych odcinków 🎧
Subskrybuj podcast #todziała w swojej ulubionej aplikacji!
Źródło: informacja własna ngo.pl
Redakcja www.ngo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.