Światowy Dzień Chorych na Cukrzycę. Zobacz filmy o profilaktyce zdrowotnej
W związku z narastającym problemem cukrzycy zwłaszcza typu drugiego wg szacunków WHO do 2025 roku liczba chorych na cukrzycę na świecie podwoi się i dosięgnie 300 milionów osób. Narastającym problemem jest również otyłość.
Obecnie na świecie choruje na otyłość 400 milionów ludzi. Najważniejsza jest profilaktyka i propagowanie zdrowego stylu życia z naciskiem na prawidłowe odżywianie i wysiłek fizyczny.
Fundacja Pomoc Maltańska – Maltańska Służba Medyczna zrealizowała projekt „Profilaktyka zdrowotna dla osób chorych na cukrzycę oraz mających problem z nadwagą”. Jednym z zadań projektu było nagranie kilkuminutowych filmów profilaktycznych dedykowanych głównie dla dzieci, młodzieży, osób dorosłych oraz seniorów borykających się z cukrzycą oraz mających problem z nadwagą.
Materiały multimedialne umieszczone zostały poniżej na naszej stronie internetowej oraz mediach społecznościowych, w tym na platformie YouTube .
Zachęcamy do zapoznania się z wypowiedziami dwójki znakomitych ekspertów z zakresu chorób wewnętrznych i kardiologii – dr Kornelii Szendzielorz-Honisz i dr Grzegorza Honisza.
Film nr 1 – “Czym jest cukrzyca?” (dr Kornelia Szendzielorz-Honisz)
– Definicja cukrzycy.
– Rodzaje cukrzycy.
– Różnice pomiędzy typami 1 i 2 cukrzycy.
– Kryteria kliniczne i laboratoryjne rozpoznania cukrzycy.
– Znaczenie doustnego testu tolerancji glukozy w diagnostyce zaburzeń gospodarki cukrowej organizmu (diagnostyka w kierunku nieprawidłowej glikemii na czczo, nietolerancji glukozy, cukrzycy typu 2).
– Hipoglikemia reaktywna.
– Otyłość i jej wpływ na rozwój cukrzycy typu 2.
– Omówienie znaczenia wskaźnika BMI.
– Zespół polimetaboliczny.
Film nr 2 – “Zachowania behawioralne a cukrzyca” (dr Kornelia Szendzielorz-Honisz)
– Znaczenie wysiłku fizycznego (z uwzględnieniem poziomu cukru u diabetyków).
– Znaczenie zbilansowanej diety w wyborze zdrowego stylu życia.
Film nr 3 – “Dieta a cukrzyca” cz. I (dr Kornelia Szendzielorz-Honisz)
– Stosowanie właściwej i zdrowej diety z uwzględnieniem kaloryczności i odstępów między posiłkami jako warunków koniecznych do uzyskania prawidłowego wyrównania poziomu glikemii.
– Powikłania wynikające z nie stosowania właściwej diety.
Film nr 4 – “Dieta a cukrzyca” cz. II (dr Kornelia Szendzielorz-Honisz)
– Dieta zdrowego człowieka z obecnością węglowodanów złożonych.
– Wpływ spożywania cukrów prostych (w tym słodyczy i owoców) na poziom cukru we krwi.
– Znaczenie błonnika w diecie.
– Znaczenie białka w diecie.
– Znaczenie tłuszczów w diecie.
– Znaczenie suplementacji witaminy D3 przez diabetyków.
– Znaczenie suplementacji witamin u chorych z otyłością i cukrzycą spożywających dietę z istotnie ograniczoną ilością kalorii.
– Znaczenie alkoholu w diecie otyłych i diabetyków.
Film nr 5 – “Powikłania cukrzycy” (dr Kornelia Szendzielorz-Honisz)
– Znaczenie prawidłowego wyrównania metabolicznego u diabetyków.
– Znaczenie badań laboratoryjnych w ocenie wyrównania poziomu glikemii i w redukcji rozwoju powikłań cukrzycy.
– Znaczenie opieki wielospecjalistycznej w terapii chorych z cukrzycą i otyłością.
Film nr 6 – “Powikłania cukrzycy okiem kardiologa” (dr Grzegorz Honisz)
– Choroba niedokrwienna serca (diagnostyka i leczenie).
– Niewydolność serca.
– Miażdżyca tętnic obwodowych.
– Arytmie serca.
– Migotanie przedsionków.
Film nr 7 – “Ocena ryzyka chorób sercowo-naczyniowych” (dr Grzegorz Honisz)
– Ocena kardiologicznych czynników ryzyka u diabetyków.
– Profilaktyka powikłań kardiologicznych u pacjentów z zaburzeniami gospodarki cukrowej.
– Znaczenie aktywności fizycznej.
– Znaczenie poziomu glikemii na ryzyko rozwoju powikłań cukrzycy.
– Ocena poziomu lipidów we krwi i leczenie.
– Znaczenie leczenia przeciwpłytkowego u diabetyków w zależności od grupy ryzyka powikłań.
– Diagnostyka i leczenie nadciśnienia tętniczego.
Film nr 8 – “Dobre praktyki” (dr Kornelia Szendzielorz-Honisz i dr Grzegorz Honisz)
– Znaczenie badań profilaktycznych.
– Prawidłowe przygotowanie pacjentów do badań profilaktycznych.
– Znaczenie wielospecjalistycznej opieki wśród chorych z otyłością i z zaburzeniami gospodarki cukrowej.
– Prawidłowy styl życia (z uwzględnieniem prawidłowej diety i aktywności fizycznej) jako jeden z czynników warunkujących uniknięcie powikłań u chorych z otyłością i cukrzycą.
– Znaczenie stosowania się pacjentów do terapeutycznych zaleceń lekarskich.
Zobacz więcej:
Filmy na kanale YT dotczące profilaktyki zdrowtnej
Szkolenie w Wojewódzkim Ośrodku Metodycznym w Bielsku – Białej