Stowarzyszenie "Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania" uczestniczyło w Pikniku Naukowym Radia BIS.
Impreza odbyła się w Warszawie, pod hasłem "Świat za 10 lat".
-
dr Marek Jagodziński, z informacją "Osada i społeczeństwo Truso 1000 lat temu i za 10 lat"
-
Wojciech Ławrynowicz (Stowarzyszenie Elbląg - Europa) jako "Ambasador osady Truso"
-
Jolanta Gadomska (Gimnazjum Publiczne w Miłomłynie) ze scenką rodzajową z życia Georga Jacoba Steenke, w ramach "Retrospekcji Miłomłyńskich"
-
Elżbieta Jelińska i Emilia (Muzeum w Ostródzie) z wystawą "Kanał Elbląski na przedwojennych pocztówkach i w publikacjach"
-
Bożena Bochno (Szkoła Podstawowa w Dobrzykach, gm. Zalewo) z prezentacją makiety średniowiecznego Zalewa.
Prezentacją
współczesności naszego regionu zajęli się natomiast:
-
Bogusław Stankiewicz, dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 2 w Pasłęku, z dynamiczną makietą pochylni Kanału Elbląskiego
-
Stanisława Pańczuk i Remigiusz Rochna (Starostwo Powiatowe w Elblągu) z prezentacją: "Dziedzictwo przyrodniczo - kulturowe potencjałem rozwojowym obszaru Kanału Elbląskiego"
-
Zbigniew Łucarz, kierownik Nadzoru Wodnego w Buczyńcu, z informacją: "Kanał Elbląski światowym dziedzictwem kultury"
-
Mariola Matuszek i Janusz Sokołowski (Park Krajobrazowy Pojezierza Iławskiego i Wzgórz Dylewskich) z prezentacją: "Poznaj piękno naszej przyrody i oceń czy warto ją chronić".
O przyszłości regionu
mówili natomiast przedstawiciele stowarzyszenia Łączy Nas Kanał
Elbląski Lokalna Grupa Działania, którzy zaprezentowali
warszawianom Zintegrowaną Strategię Rozwoju Obszarów Wiejskich
Kanału Elbląskiego i Pojezierza Iławskiego na lata 2004 - 2006 z
perspektywą na lata 2007 - 2013.
Absolutnym hitem elbląskiego stoiska okazały się jednak regionalne
produkty spożywcze, przygotowane przez członkinie Stowarzyszenia na
Rzecz Rozwoju Wsi Aniołowo (gm. Pasłęk): Danutę Jasek, Halinę
Cieślę i Annę Łowiecką. Były to m. in. placki ziemniaczane, ciastka
"ruchańce", napoje o wdzięcznych nazwach: „anielska pokusa” i
„diabelska kita”, chleb ze smalcem i ogórkiem, babka ziemniaczana i
in. W trakcie warszawskiego pikniku powstał nowy produkt
regionalny: chleb rumieniony na złocisto i smarowany
czosnkiem…
Uczestnicy elbląskiej delegacji uważają swój udział w warszawskim
pikniku radiowym za bardzo udany.
- Oferta polskiej wsi za 10 lat, to spanie na sianie, pierogowy raj
u Janki oraz słuchanie, jak rosną grzyby i trawa. Chcemy
doprowadzić do tego, żeby do naszego regionu przyjeżdżało jak
najwięcej ludzi lubiących podróże, przygody, piękne krajobrazy,
lasy, czyste jeziora, stare zamczyska i średniowieczne miasteczka -
opowiada Stanisława Pańczuk, prezes stowarzyszenia "Łączy Nas Kanał
Elbląski Lokalna Grupa Działania".