Skromny, ale ważny jubileusz – 12 lat działania Stowarzyszenia "Polska Ekologia"
Dwanaście lat mięło jak jeden dzień – można skrótowo opisać tuzin lat wytężonej pracy poszczególnych członków Stowarzyszenia „Polska Ekologia” i osób działających w Zarządzie i Komisjach Stowarzyszenia istotnego dla procesu edukowania polskich konsumentów; dla tłumaczenia czym jest żywność ekologiczna i jaki ma wpływ na zdrowie szczególnie młodego pokolenia. To edukacja tak cenna i potrzebna przy wyborach podczas codziennych zakupów.
Dwanaście lat prezentowania walorów wartościowego jedzenia podczas setek imprez okolicznościowych – targów i kiermaszy, jak również pokazywania na zagranicznych imprezach, czym jest polska żywność ekologiczna.
Minione lata zostały wypełnione staraniami Zarządu w motywowaniu i aktywizowaniu rolników i przetwórców ekologicznych. Ważnym elementem działań jest rozwijanie współpracy z pokrewnymi organizacjami i uczelniami wyższymi i przyciąganie do działań Stowarzyszenia wartościowych partnerów. W historii Stowarzyszenia zapisały się przedsięwzięcia zarówno mające charakter rocznicowy: m.in. „100 lat Polskiej Niepodległości”, jak i „Eko Europa – jakość i tradycja”, a także bieżąca współpraca z młodzieżą szkolną – konkursy dla młodych kucharzy, i z dziećmi na zajęciach warsztatowych w ramach procesu nauczania zdrowego stylu życia.
Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków (a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia.
Źródło: Stowarzyszenie Polska Ekologia