Zwolnienie z podatku dystrybutorów żywności, którzy chcą przekazać darowizny na rzecz potrzebujących jest coraz bardziej realne! Banki Żywności już dziś zachęcają restauratorów, dystrybutorów i importerów żywności do przekazywania darowizn żywnościowych na rzecz potrzebujących. Banki Żywności są gotowe do przyjmowania żywności już teraz.
Równe prawo dla producentów i dystrybutorów żywności
Znane są przypadki przedsiębiorców, którzy zamiast wyrzucać dobrą żywność, chcieli przekazać ją potrzebującym. Nie zawsze kończyło się to szczęśliwie. Podatki od darowizn żywnościowych mogły skutecznie zniechęcić do dobroczynności.
Od 2009 roku producenci żywności nie muszą już odprowadzać podatku od darowizn żywnościowych, np. piekarnie mogą robić to bez ponoszenia dodatkowych kosztów opodatkowania. Przepisy są jednak nadal niekorzystne dla dystrybutorów żywności, czyli np. dla sklepów sprzedających pieczywo. Wszystko wskazuje na to, że sytuacja się zmieni.
Uwolniona wola pomagania
Dzisiaj, zgodnie z art. 43 ust. dnia 11.03.2004r. pkt 16 ustawy o VAT poz. 1054 z późn. zm., ulga podatkowa dotyczy wyłącznie producentów żywności. Według nowelizacji także to ograniczenie ma zniknąć. Otwiera to drogę wielu nowym, potencjalnym darczyńcom chętnym do przekazywania żywności organizacjom pożytku publicznego (takim jak Banki Żywności) na rzecz potrzebujących. W sytuacji sprzyjających przepisów wystarczy, że wśród przedsiębiorców pojawi się chęć i wola do pomagania.
Pełnowartościowy produkt w uszkodzonym opakowaniu nie powinien się marnować
– Według wiedzy Federacji Polskich Banków Żywności w sieciach handlowych rocznie marnuje się nawet kilkaset ton dobrych produktów. Banki Żywności w Polsce czekały na takie rozwiązanie, które pozwoli bez żadnych przeszkód pozyskiwać takie produkty na rzecz potrzebujących. Federacja Polskich Banków Żywności od dawna zabiegała o nowelizację przepisów w Ministerstwie Finansów, u Premiera, w Sejmie i Senacie – komentuje Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Banki Żywności już dziś zapraszają sklepy, restauracje i importerów do przekazywania żywności
Magazyny Banków Żywności są przygotowane do odbierania żywności i przekazywania jej potrzebującym, nawet z dnia na dzień. Zapotrzebowanie na żywność jest bardzo duże. Według najnowszych danych GUS z 2012 roku w Polsce 6,7% czyli 2,5 miliona osób żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa. W 2012 roku Banki Żywności dotarły z pomocą żywnościową do 1, 5 miliona potrzebujących.
– Cieszymy się, że w Polsce, tak jak w innych krajach europejskich, zaistnieją sprzyjające warunki do ograniczenia niedożywienia i marnowania żywności - dodaje Marek Borowski. – Już dziś gorąco zapraszamy wszystkie sieci handlowe, sklepikarzy, handlowców i restauratorów do przekazywania nam żywności. Zapewniamy, że trafi ona do osób, które jej bardzo potrzebują. Co więcej, cieszymy się, że w tej chwili decyzja o przekazywaniu żywności nie będzie podyktowana kwestiami finansowymi. Po zmianie prawa każdy będzie mógł podjąć decyzję czy chce żywność przekazać do Banków Żywności, czy zutylizować. Wierzymy, że większość przedsiębiorców opowie się po stronie niemarnowania żywności.