40-procentowy wzrost ilości żywności otrzymywanej przez Banki Żywności w 2009 roku, to efekt zmian prawnych oraz promocji nowych udogodnień wśród producentów.
Początek 2009 roku przyniósł zmiany w prawie, za którymi pojawiła się dobra informacja dla wszystkich korzystających z pomocy żywnościowej. Nowelizacja ustawy VAT od darowizn żywnościowych pozwoliła producentom przekazywać produkty spożywcze na rzecz organizacji pożytku publicznego bez konieczności odprowadzenia podatku VAT. Zmiany te pozytywnie wpłynęły na działalność Banków Żywności, które w ostatnim roku odnotowały znaczne zwiększenie ilości darowizn żywnościowych.
40-procentowy wzrost ilości żywności otrzymywanej przez Banki Żywności w 2009 roku, to efekt zmian prawnych oraz promocji nowych udogodnień wśród producentów.
W 2009 roku Banki Żywności od producentów Żywności otrzymały aż 5 645 648, 08 kg żywności.
Ważne jest, aby te udoskonalenia prawne dotyczyły również dystrybutorów Żywności. Z bólem serca otrzymujemy informacje o wyrzucanej żywności zarówno od dużych firm dystrybucyjnych, hurtowników, właścicieli sklepów, jak i restauratorów, gdzie każdego dnia do utylizacji trafia nadająca się do spożycia żywność.
W Polsce wciąż są ludzie, których nie stać na posiadanie podstawowych produktów spożywczych. Jak wynika z badań, zamieszczonych w przygotowanej na zlecenie Polskiego Komitetu EAPN ekspertyzie Anny Szukiełojć-Bieńkuńskiej, 24% dzieci i młodzieży w Polsce żyje w ubóstwie i jest to grupa najbardziej narażona na wykluczenie społeczne. Polacy sądzą, że w okolicy, w której mieszkają, ubóstwem dotkniętych jest 64% osób, w tym skrajnym ubóstwem 20%.
40% wzrost darowizn żywnościowych pokazuje, jak ważny wpływ na niesienie pomocy i zapobieganie marnowaniu żywności ma polityka podatkowa. Dzięki przeprowadzonej w 2009 roku kampanii informacyjnej „Podatki są po naszej stronie”, Bankom Żywności udało się zachęcić do przekazywania żywności ośmiu nowych, ogólnokrajowych producentów żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności stale współpracuje z firmą doradczą PricewaterhouseCoopers wyjaśniając wszelkie wątpliwości producentów, jak również pracując nad dalszymi zmianami prawnymi, które umożliwiłyby rozszerzenie prawa do przekazywania darowizn żywności zwolnionych z podatku VAT również na dystrybutorów żywności.
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności