REV w Światowy Dzień Walki z Rakiem: zdrowa i bezpieczna żywność to podstawa
4 lutego 2025 r., w Światowy Dzień Walki z Rakiem, Green REV Institute uczestniczył w posiedzeniu Parlamentarnego Zespołu Rodzice dla Klimatu. Spotkanie było poświęcone zdrowemu żywieniu oraz metodom unikania czynników rakotwórczych.
W swoim wystąpieniu REV zwrócił uwagę na systemowe problemy związane z dostępem dzieci i młodzieży do zdrowej żywności w polskich jednostkach edukacyjnych. W ramach Programu Roślinna Szkoła Green REV Institute przeprowadził analizę jadłospisów szkolnych w województwach mazowieckim, lubelskim oraz w Krakowie. Wyniki wskazują, że dania mięsne stanowią nawet 80% posiłków, a opcje roślinne to jedynie 10-20%. Zaledwie 0,28% szkół oferuje pełnowartościową dietę roślinną, a w 13% placówek wymagane jest zaświadczenie lekarskie, aby dziecko mogło otrzymać posiłek roślinny:
"Główne bariery w dostępie do zdrowszej żywności to przepisy prawne, organizacja i uwarunkowania społeczno-kulturowe. Jednak zmiana tego modelu żywienia jest możliwa i mogłaby przyczynić się do poprawy zdrowia dzieci i młodzieży, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych, w szczególności nowotworów" - podkreśliła Morgan Janowicz.
Green REV Institute zwraca uwagę, że Program Roślinna Szkoła to inicjatywa promująca systemowe podejście do edukacji żywieniowej i transformacji żywienia w szkołach. Program ma na celu zniesienie barier w dostępie do zdrowych, zbilansowanych roślinnych posiłków dla każdego dziecka w Polsce, zapewniając wszystkim uczniom i uczennicom możliwość wyboru pełnowartościowego, roślinnego żywienia w placówkach edukacyjnych. Skupia się również na współpracy z lokalnymi społecznościami, promowaniu zrównoważonych praktyk żywieniowych oraz wdrażaniu edukacji żywieniowej, która uwzględnia wpływ diety na zdrowie, środowisko i prawa człowieka. Roślinna Szkoła została wsparta przez ponad 100 organizacji pozarządowych, środowisko naukowe oraz ponad 50 radych z całej Polski:
"Systemowy problem braku dostępu do bezpiecznej żywności powinien być adresowany na poziomie edukacji, otoczenia żywności i kształtowania nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Liczymy, że edukacja zdrowotna nie zostanie pozostawiona w sferze ambicji i marzeń o bezpiecznej przyszłości" - podsumowała Janowicz.
W trakcie posiedzenia ekspertka i dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr wskazała, że nawet 38% nowotworów można przypisać otyłości i nadwadze. Jednocześnie otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną nowotworów w Polsce, zaraz po paleniu tytoniu. Spożycie owoców i warzyw może pozytywnie wpływać na prewencję nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Jak podaje Krajowy Rejestr Nowotworów, w 2022 roku na każde 1000 osób w Polsce aż 79 zostało zdiagnozowanych z nowotworem, a liczba zgonów z powodu nowotworów złośliwych wyniosła 96 062. Choroby nowotworowe stanowią istotny problem zdrowotny szczególnie wśród osób młodych i w średnim wieku (25-64 lata). Zjawisko to jest szczególnie widoczne w populacji kobiet, w której nowotwory od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów przed 65. rokiem życia, stanowiąc 27% zgonów wśród młodych kobiet i aż 42% zgonów wśród kobiet w wieku 45-64 lat (KRN, 2022).
Ponadto, jak wynika z raportu Europejskiego Obserwatorium Systemów i Polityk Zdrowotnych, ogólna umieralność z powodu chorób nowotworowych w Polsce jest o 15% wyższa od średniej UE i zmniejsza się wolniej niż w innych krajach Unii Europejskiej (Krajowe profile dotyczące nowotworów, Polska 2023).
Kontakt dla mediów: kontakt@greenrev.org
Źródło: Green REV Institute