European Vegan Summit 2024, trzecia edycja wydarzenia, które łączy i integruje liderów i liderki wegańskiej, roślinnej i etycznej transformacji odbędzie się w dniach 17-19 września 2024 r., w pełni online. Tym razem organizator, Green REV Institute zaprasza do debaty o przyszłości, rozwoju i wyzwaniach jakie czekają na wegańską żywność, sukcesorów mięsa, nabiału, jaj. W EVS 2024 zobaczycie inwestorów, znane i cenione biznesy z całego świata.
Przyszłość żywności to nasza przyszłość
W tym roku chcemy rozmawiać o przyszłości wegańskich, etycznych biznesów żywnościowych. Jesteśmy w szczególnym momencie. Od 2022 r. obserwujemy bardzo silne i zdecydowane działania lobby mięsnego, mleczarskiego i jajczarskiego dla obrony kotleta ze świni. Dezinformacja, uderzenie w nazewnictwo wegańskich sukcesorów mięsa, obrona twierdzy ze środkami unijnymi dla sektora hodowlanego - te działania są skuteczne i niestety powodują, że coraz więcej zwierząt traci życie dla talerza lub kubła ze śmieciami, nieetyczne biznesy zarabiają, my dokładamy do biznesu cierpienia i smrodu, planeta płonie a statystyki dot. nowotworów i chorób cywilizacyjnych wystrzeliły w górę.
W Danii wprowadzono już działania dla rozwoju wegańskiego sektora foodowego. To ważne działania, bo zmieniają kierunek historii środków publicznych, które od ponad 60 lat płyną do sektora hodowlanego. Przebudowa systemu żywności to przebudowa gospodarki i zmiany we wszystkich politykach: fiskalnej, zdrowotnej, społecznej, klimatycznej, eksporcie, umowach międzynarodowych. Dzisiaj dopłacamy do wszystkich etapów produkcji nieetycznej żywności - od dopłat bezpośrednich do roślin paszowych, po produkcję paszy dla zwierząt, promocję niezdrowej żywności, badania i rozwój, działania eksportowe… Takiego wsparcia - zarówno finansowego, jak również, a może głównie finansowego i fiskalnego nie otrzymuje sektor wegańskiej szynki czy tzw. napojów roślinnych.
"Wielkość globalnego rynku żywności wegańskiej została wyceniona na 14600,0 mln USD w 2021 r. i oczekuje się, że w okresie prognozy wzrośnie przy CAGR na poziomie 9,08%, osiągając 24600,0 mln USD do 2027 roku." (raport „Vegan Food Market” ). Obserwujemy jednak, że po okresie entuzjazmu i nadziei wiele firm znika z rynku, duzi gracze, którzy kontrolują produkcję zwierzęcą przejmują zyski z wegańskich zamienników. Nie ma żadnych wątpliwości, że żywność musi się zmienić tu i teraz. Środowisko naturalne, ekosystemy, nasze zdrowie - nie wytrzymują po prostu presji jaką na planetę i życie człowieka wywiera rolnictwo zwierzęce. Coraz rzadziej widzimy zwierzęta tzw. hodowlane na autostradach, w transportach - bo same ciężarówki są coraz bardziej zabudowane i tym samym dramatyczna i okrutna tajemnica półek sklepowych i naszych talerzy staje się dla nas niewidoczna. Jednak zabijamy i wykorzystujemy coraz więcej zwierząt. W świecie nieefektywnego systemu żywności, w którym ponad 900 mln ludzi głoduje, ponad 3 miliardy chorują ze względu na brak dostępu do zdrowej żywności, zabijamy ponad 90 miliardów zwierząt tzw. hodowlanych i biliony ryb.
Dlatego w ramach EVS 2024 chcemy spojrzeć na transformację biznesowo. Zaprosiliśmy tych, którzy inwestują, którzy tworzą biznesy, którzy decydują o polityce unijnej i krajowej, tych którzy potrafią komunikować wegańskie wartości, tych, którzy budują rynek.
Poznajcie naszych gości, gościnie, sprawdźcie Program EVS 2024 na www.vegansummit.eu w dziale Media Kit. Dołączcie do nas 17 września online!
Źródło: Green REV Institute