Program Roślinna Szkoła, czyli walka o roślinne posiłki w polskich placówkach edukacyjnych
Green REV Institute i Koalicja Future Food Climate przesłały wniosek do Prezesa Najwyższej Izby Kontroli Mariana Banasia ws. przeprowadzenia kontroli w zakresie dostępności roślinnych, w pełni wegańskich posiłków oraz jakości i bezpieczeństwa serwowanych posiłków w placówkach edukacyjnych. Wniosek został wsparty przez 99 organizacji społeczeństwa obywatelskiego.
Wniosek do Najwyższej Izby Kontroli
Pod koniec lipca Green REV Institute wraz z Koalicją Future Food 4 Climate skierowały do Najwyższej Izby Kontroli wniosek o przeprowadzenie kontroli doraźnej w zakresie:
- dostępności roślinnych, w pełni wegańskich posiłków w placówkach edukacyjnych (szkołach podstawowych oraz średnich) położonych na terenie Polski, świadczących wyżywienie zbiorowe na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
- jakości i bezpieczeństwa żywności oferowanych ww. Placówkach edukacyjnych, a tym samym w istocie przestrzegania przez te placówki praw osób uczniowskich
Pełna wersja wniosku dostępna jest na stronie Koalicji Future Food 4 Climate - LINK
We wniosku zawarta została także apel o zorganizowanie panelu ekspertów z zakresu zdrowego żywienia oraz bezpieczeństwa żywności w formie Okrągłego Stołu pn. Roślinne Szkoły.
Anna Spurek, COO Green REV Institute: “Jesteśmy tym co jemy. Ale nie decydujemy o jakości naszej żywności. Dostępność, cena oraz otoczenie żywności (sklepy, szkoły, szpitale), a także edukacja składają się na nasze codzienne posiłki. Od nich zależy zdrowie, życie, przyszłość, ochrona albo niszczenie środowiska naturalnego i życie miliardów zwierząt. Talerz nie jest prywatną sprawą ale przyczynia się do zysków prywatnych korpo i biznesów. Dlatego musimy sprawić, żeby wszystkie instytucje publiczne i decydenci zaczęli działać na rzecz prawa do zdrowej żywności.”
Program Roślinna Szkoła
Green REV Institute, inicjator i koordynator Programu Roślinna Szkoła, wspólnie z Koalicją Future Food 4 Climate wskazują, że zapotrzebowanie ze strony uczennic, uczniów, osób aktywistycznych i organizacji pozarządowych na wprowadzenie w szkołach posiłków wegańskich rośnie. Osoby, które są na diecie wegańskiej, często nie mogą skorzystać z prawa do zdrowych posiłków, ponieważ szkolne stołówki rzadko oferują roślinne zamienniki mięsa. Uczennice i uczniowie nie mają także możliwości podgrzania posiłków, które przygotowali w domu. Szkoły, które są dużymi placówkami żywieniowymi, nie dostosowują się do zmieniających się potrzeb społecznych. W Polsce dzieci i młodzież są jedną z grup narażonych na niedożywienie, w tym na niedobór odpowiednich składników odżywczych.
W 2022 roku Green REV Institute, razem z Koalicją Future Food 4 Climate, zbadał dostępność roślinnych posiłków w szkołach. Wyniki pokazały, że 10,2% ankietowanych jest weganami i wegankami i aż 34,4% ogranicza lub nie spożywa mięsa. Badanie pokazało także, że 17,3% osób ankietowanych czuje się dyskryminowanych z powodu swojej diety, a 14,6% spożywa w szkole potrawy, które zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, mimo że tego nie chce. Ponadto, 24,2% badanych w ogóle nie spożywa posiłków w szkole.
Morgan Janowicz, Green REV Institute: “Wnioski przedstawione przez Green REV Institute i Koalicję Future Food 4 Climate dotyczą kluczowego problemu, jakim jest dostępność zdrowych i roślinnych posiłków w szkołach. W obliczu rosnącego zapotrzebowania ważne jest, aby polskie placówki edukacyjne łączyły kropki pomiędzy prawami człowieka, klimatem i zwierzętami na talerzach w stołówkach. Uczennice i uczniowie powinni mieć dostęp do roślinnych, zdrowegych i zróżnicowanych posiłków, które odzwierciedlają ich potrzeby i przekonania. Warto również zwrócić uwagę na to, że brak odpowiednich opcji żywieniowych może prowadzić jest formą dyskryminacji, co w dłuższej perspektywie ma przełożenie na ich zdrowie i samopoczucie.”
Kontakt dla mediów:
Green REV Institute
E-mail: kontakt@greenrev.org
Źródło: Green REV Institute