Alarm ws. nowego projektu rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia.
Green REV Institute i Federacja Bezpieczna Żywność z ogromnym niepokojem informują, że opublikowany 18 czerwca 2025 r. projekt nowelizacji rozporządzenia - Ministra Zdrowia z dnia 16 czerwca 2025 r. – dotyczący grup środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w szkołach i przedszkolach – nie uwzględnia żadnych kluczowych postulatów i rekomendacji, które jako Green REV Institute, Future Food 4 Climate, środowisko naukowe przedstawiliśmy już w 2024 roku. (LINK) Projekt legislacji REV z 2024 r. został wsparty przez ponad 3 000 osób ze środowiska naukowego, obywateli i obywatelek, NGO.
Projekt z dnia 16 czerwca 2025 r. przedstawiony przez Ministerstwo Zdrowia pomija także wystąpienie generalne Rzecznika Praw Obywatelskich z 2024 r., w którym jasno wskazano konieczność:
1. zapewnienia równego dostępu do posiłków wszystkim dzieciom – niezależnie od alergii, potrzeb zdrowotnych, etycznych i religijnych wyborów żywieniowych,
2. uwzględnienia dzieci korzystających z diet eliminacyjnych i leczniczych.
Co budzi największy sprzeciw w projekcie rozporządzenia i dlaczego wyklucza on tak wiele osób uczących się w szkołach i przedszkolach?
Projekt rozporządzenia zamieszczony, który obecnie został skierowany do konsultacji społecznych:
- wymusza obecność mięsa, ryb i nabiału jako elementów obowiązkowych w jadłospisie,
- nie zapewnia równoprawnych opcji roślinnych jako alternatywy systemowej,
- nie uwzględnia dzieci na dietach eliminacyjnych, etycznych lub religijnych – co jest sprzeczne z zasadą równego traktowania i rekomendacjami WHO, RPO, UNICEF i FAO.
- nie zabezpiecza potrzeb dzieci z alergiami i nietolerancjami
- nie realizuje polityki włączającej– dzieci nadal mogą być realnie wykluczane z systemu żywienia zbiorowego.
W październiku 2024 r. Green REV Institute przedstawił propozycję nowelizacji rozporządzenia tzw. sklepikowego. W 2025 r. złożyliśmy stanowisko do Komisji ds. Deregulacji, pokazując konieczność deregulacji zapisów, które uniemożliwiają dostęp do posiłków dla wszystkich dzieci i młodzieży.
Magazyn "Bezpieczna Żywność, zaprezentowany przez Green REV Institute w Ministerstwie Zdrowia, wskazał skalę problemu – od jakości żywienia, przez wykluczenie dietetyczne, aż po brak realnej dostępności posiłków zgodnych z potrzebami dzieci.
Anna Spurek: “Projekt z dnia 16 czerwca 2025 r. jest złym i wykluczającym rozwiązanie. Pomija wiedzę naukową i alarmujące dane na temat braku dostępności jedzenia dla dzieci i uczniów, którzy mają alergie, nietolerancję, mają inne potrzeby żywieniowe. Wyklucza i narzuca posiłki mięsne oraz nabiał. Nie uwzględnia najnowszych badań dot. zdrowia dzieci i młodzieży. Skazuje uczniów na wykluczenie żywnościowe i nie tworzy edukacji dla zdrowia na talerzu. Wszyscy politycy i polityczki, którzy troszczą się o dzieci i młodzież powinni stanowczo zaprotestować przeciwko projektowi. Prawo do dobrego, bezpiecznego posiłku jest prawem człowieka.”
Źródło: Green REV Institute