4 lutego 2023 r. Green REV Institute i koalicja Future Food 4 Climate zorganizowały premierę reportażu Posłuchaj Wegańskich Biznesów oraz Okrągły Stół nt. współpracy sektora samorządowego, biznesu oraz nauki dla naprawy systemu żywności.
Do dyskusji zaprosiła Posłanka do Parlamentu Europejskiego, dr. Sylwia Spurek dziękując wszystkim osobom, że działają i budują transformację systemu żywności niezależnie od braku działań systemowych, do których wielu politykom i polityczkom brakuje odwagi. Spotkanie offline odbyło się w Centrum Aktywizmu Gniazdo, w Warszawie.
Morgan Janowicz, Koordynatorka ds. Partnerstwa Green REV Institute rozpoczęła sesję pytań, mówiąc o działaniach REV dla zrównoważonego systemu żywności, apelu do Przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen ws. przyśpieszenia opracowania legislacji (Sustainable Food System Law), oraz podkreślając, że rolnictwo zwierzęce jest motorem katastrofy klimatycznej.
W Okrągłym Stole udział wzięli: Dorota Łoboda – radna m.st. Warszawy, przewodnicząca Komisji Edukacji, prezeska fundacji Rodzice Mają Głos, członkini Rady Konsultacyjnej Ogólnopolskiego Strajku Kobiet i Warszawskiej Rady Kobiet. Od wielu lat zaangażowana w promowanie dobrej edukacji i walkę o prawa kobiet, ze szczególnym uwzględnieniem równego dostępu do edukacji, przeciwdziałania dyskryminacji oraz partycypacji uczniowskiej. Iwona Kibil – dietetyczka specjalizująca się w dietach roślinnych, która pracuje zarówno z osobami zdrowymi, jak i z różnymi problemami zdrowotnymi. Konsultantka diet kobiet w ciąży, a także małych dzieci jedzących wegańsko i wegetariańsko. Wykładowczyni na konferencjach naukowych i autorka artykułów naukowych oraz popularnonaukowych. Autorka książek i e-booków na temat diety roślinnej. Filip Pelc – niezależny radny dzielnicy Białołęka, wiceprezes stowarzyszenia Nasza Choszczówka, prywatnie: weganin. Autor wielu zwycięskich projektów w budżecie partycypacyjnym, obecnie działający m.in. na rzecz wprowadzenia wegańskich posiłków do żłobków, przedszkoli i szkół. Piotr Grabowski – współzałożyciel pierwszego w Polsce akceleratora startupów z branży spożywczej FoodTech (foodtech.ac), który wraz ze swoimi wspólnikami wyszukuje, szkoli i pomaga finansować oraz budować startupy, które dzięki nowym technologiom zmieniają branżę spożywczą na zdrowszą i bardziej przyjazną środowisku. Piotr wsparł m.in Apollo/ Roślinnego Qurczaka, Nielonego z Poznania, Listny Cud, Yoush, It’s Bean i wiele innych. Na sali nie zabrakło bohaterek reportażu: Katarzyny Siczek i Pauliny Barros, twórczyń wegańskich następców mleka i jogurtów It’s Bean oraz Matyldy Szyrle, założycielki Listnego Cudu.
W dyskusji mocno wybrzmiały postulaty dotyczące konieczności wprowadzenia edukacji żywnościowej w placówkach oświatowych, pomysły na wsparcie systemowe dla roślinnych biznesów w Polsce i dla rozwoju start upów, które już dzisiaj zmieniają rynek spożywczy kierując się troską o prawa zwierząt i planetę. Prelegenci i prelegentki mówiły o własnych działaniach: interpelacjach na rzecz dostępności wegańskich posiłków w szkołach i przedszkolach (Filip Pelc), działaniach na rzecz osób, które są dyskryminowane ze względu na dietę (Dorota Łoboda), działaniach na rzecz budowania świadomości żywieniowej (Iwona Kibil) oraz budowaniu funduszu inwestycyjnego dla nowego systemu żywności (Piotr Grabowski).
Na pytanie: “ W jaki sposób przekonaliby Państwo polityka - zatwardziałego mięsożercę do zmiany diety na roślinną i działań na rzecz transformacji systemu żywności?” uczestnicy i uczestniczki rozmowy wskazali kilka rozwiązań - od zaproszenia do kultowego w Warszawie Lokal Vegan Bistro, po twarde dane naukowe dot. wpływu sektora hodowlanego na klimat, bioróżnorodność, argumenty dot. zdrowia oraz - co najważniejsze - prawa zwierząt.
Anna Spurek, COO Green REV Institute: “ Spotkania z politykami i decydentkami, którzy nie boją się mówić o zmianie na talerzu i rozumieją w pełni czym jest Europejski Zielony Ład to zawsze duża przyjemność i satysfakcja. Już dziesięciu radnych w całej Polsce wystąpiło z interpelacjami dot. dostępności wegańskich posiłków w placówkach oświatowych. Od 2021 r. Future Food 4 Climate konsekwentnie buduje rzecznictwo dla transformacji, zmiany, naprawy i budowania nowego systemu żywności, takiego, który nie będzie szkodził ludziom i zwierzętom. Systemu, który nie tylko przestanie szkodzić, ale stanie się fundamentem odporności na zmiany klimatu, będzie odpowiedzialny społecznie i środowiskowo. Dzisiejsza debata, pełna sala w Centrum Aktywizmu Gniazdo, pokazują, że coraz więcej osób i instytucji chce zmiany i rozumie, że bez naprawy rolnictwa i systemu żywności nie uratujemy planety.”
Okrągły Stół jest częścią działań rzeczniczych Green REV Institute i pierwszej w Polsce koalicji na rzecz zrównoważonego, etycznego systemu żywności Future Food 4 Climate. Koalicja Future Food 4 Climate skupia dzisiaj 74 organizacje z Polski i Ukrainy. Codziennie pracuje na rzecz naprawy systemu żywności, praw człowieka, praw zwierząt i planety. Działania rzecznicze i strażnicze realizuje na poziomie samorządowym, krajowym i europejskim. Tworzy Mapę Drogową Zrównoważonego Systemu Żywności, mówi “sprawdzamy” politykom krajowym i unijnym i pracuje na rzecz zielonej, sprawiedliwej transformacji.
Green REV Institute
Green REV Institute to zielony think tank, watchdog klimatyczny działający dla transformacji systemu żywności. Green REV Institute łączy kropki na mapie praw człowieka, praw zwierząt i klimatu. Założony w 2014 r. włącza dla zmiany systemowej osoby aktywistyczne, buduje współpracę i partnerstwa dla transformacji systemu żywności.
Green REV Institute to organizacja członkowska 50by40, Eurogroup for Animals, World Federation for Animals, European Vegetarian Union, Aquatic Animal Alliance, TAPP Coalition, PlantEurope network, OFOP, Niech Żyją, jedna z 10 NGO w EU Platform on Animal Welfare, wspiera Plant Based Treaty.
Green REV Institute zainicjował i jest operatorem pierwszej rzeczniczej koalicji dla naprawy systemu żywności w Polsce Future Food 4 Climate organizatorem międzynarodowego wydarzenia European Vegan Summit, producentem reportażu Wegańska Warszawa.