Ogólnopolski Tydzień Wege 2025: roślinna rewolucja wraca do polskich miast [patronat ngo.pl]
W dniach 19–25 maja 2025 roku odbędzie się 19. edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wege – ogólnopolska kampania edukacyjna organizowana przez Fundację Viva!, której celem jest promowanie diety roślinnej, profilaktyki zdrowotnej, ochrony środowiska i praw zwierząt. To największe w Polsce wydarzenie popularyzujące kuchnię roślinną i styl życia oparty na empatii i świadomości konsumenckiej.
W ramach tygodniowego cyklu zaplanowano dziesiątki wydarzeń w kilkunastu miastach. Uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych, spotkaniach ze specjalistami z zakresu zdrowia i żywienia, pokazach filmowych, wykładach tematycznych, grillach roślinnych, a także wydarzeniach kulturalnych i rekreacyjnych.
Wydarzenia są skierowane do szerokiego grona odbiorców – zarówno tych, którzy od lat są na diecie roślinnej, jak i osób stawiających w tym obszarze pierwsze kroki.
– Celem Tygodnia Wege jest pokazanie, że dieta roślinna to nie tylko zdrowy i etyczny wybór, ale również przyjemność, smak i realny wpływ na nasze otoczenie. Wierzymy, że każdy uczestnik wydarzenia znajdzie coś dla siebie – niezależnie od tego, jak odżywia się dziś – mówi Magdalena Góra, koordynatorka ogólnopolskiego wydarzenia.
Wydarzenia lokalne – szczegóły wybranych edycji
Warszawa (19, 20, 24 i 25 maja)
Stolica, jak co roku, zaoferuje szeroką gamę działań – od otwartej konferencji prasowej, przez prelekcje ekspertów, po grill roślinny na świeżym powietrzu. Warszawska edycja będzie też miejscem spotkań z lekarzami, psychodietetykami oraz praktykami życia roślinnego. Dla mieszkańców przewidziano degustacje, strefy edukacyjne i wydarzenia integracyjne.
Trójmiejska edycja Tygodnia Wege skupi się na sile roślin w sporcie. Gośćmi wydarzenia będą Adam Kuncicki – wegański kulturysta oraz Bartosz Kamiński – biegacz i trener. Uczestnicy dowiedzą się, jak osiągać doskonałe wyniki sportowe na diecie roślinnej. Drugiego dnia odbędzie się sąsiedzki piknik w Letnicy – z roślinnym jedzeniem i rozmowami w swobodnej atmosferze.
W Łodzi odbędą się kulinarne pokazy na żywo z udziałem Dominiki Repetto-Czapskiej, znanej z bloga „Smakoszki Jaroszki”. Na tarasie kawiarni Coffee On Board zaplanowano grill roślinny z degustacjami i strefę edukacyjną poświęconą prawom zwierząt. Uczestnicy wydarzeń będą mogli porozmawiać z aktywistami, wymienić się przepisami i dowiedzieć się więcej o życiu w stylu plant-based.
Piotrków Trybunalski (24 maja)
Całodniowe wydarzenie w Piotrkowie odbędzie się na Placu Pofranciszkańskim oraz w nowoczesnej przestrzeni Mediateki 800-lecia. Program rozpocznie się sesją jogi z Tosią Yoga, warsztatami oddechu, medytacją oraz relaksem z Moniką Dąbrowską z Centrum Taraska. Po południu zaplanowano projekcję filmu „Reiwa” z udziałem twórców oraz wykład dietetyczki Emilii Kaczorowskiej, która przedstawi praktyczne aspekty wprowadzania diety roślinnej do codziennego życia. W międzyczasie będzie można skorzystać z bezpłatnej sesji fotograficznej z pupilem.
W Tychach odbędą się prelekcje dotyczące związku rolnictwa z klimatem oraz wystawa „Dobrostan zwierząt”. Na uczestników będzie czekać foodtruck oferujący roślinne dania, a także przestrzeń do rozmów o ekologii, transformacji żywieniowej i lokalnych działaniach prozwierzęcych.
Poznań, Wrocław, Słupsk, Rzeszów, Toruń
Wydarzenia związane z Ogólnopolskim Tygodniem Wege zawitają w tym roku także do Poznania, Wrocławia, Słupska, Rzeszowa i Torunia. Lokalne edycje Tygodnia Wege dostarczą szeregu atrakcji, w tym porad specjalistów i blogerów kulinarnych oraz aktywistów. W programie m.in. rodzinne pikniki, zajęcia ruchowe, warsztaty kulinarne, quizy i gry edukacyjne dla dzieci oraz rozmowy na temat zrównoważonego stylu życia.
Źródło: Fundacja Viva!