Green REV Institute uruchomił nową platformę wiedzy i analizy poświęconą bezpieczeństwu żywności oraz transformacji systemu żywnościowego - Bezpieczna Żywność. To pierwsze w Polsce takie miejsce online, które łączy ekspertyzę, edukację i aktywizm w walce o prawo do zdrowej, etycznej i zrównoważonej żywności.
Na portalu znajdą się raporty, analizy, komentarze eksperckie, wywiady i zapowiedzi wydarzeń. Wszystko skupione jest wokół tematów takich jak bezpieczeństwo żywnościowe, polityka żywnościowa UE, zdrowie publiczne, prawa zwierząt i klimat.
„Zapraszamy Was do wspólnego stołu, gdzie miejsce katastrofy na talerzu zajmą systemowe rozwiązania. Portal to odpowiedź na dezinformację żywnościową i rzeczywistość, w której wiedzę o jedzeniu czerpiemy z reklam, nie z edukacji" - mówi Anna Spurek, prezeska Green REV Institute.
Wśród pierwszych publikacji znajdzie się m.in. rozmowa z prof. Tadeuszem Pomiankiem, prezydentem WSIiZ w Rzeszowie i członkiem Rady Naukowej Federacji Bezpieczna Żywność. Jak podkreśla profesor:
„Postawmy na zdrowie. Gdy zaczniemy rzeczywiście o nie dbać, siłą rzeczy zrealizujemy cele istotne dla klimatu, środowiska i bioróżnorodności. Spójność zdrowia, żywności i środowiska jest ogromna – i trzeba ją wykorzystać.”
Redaktorką naczelną portalu została Dagmara Szastak, która zapowiada:
„Chcemy łączyć naukę, praktykę i społeczne zaangażowanie, pokazując, jak wybory żywieniowe wpływają na zdrowie i planetę.”
Bezpieczna Żywność to nie tylko źródło wiedzy, ale przestrzeń do wspólnego działania. Dołączcie do nas od początku, razem możemy współtworzyć odpowiedzialny system żywnościowy!
Źródło: Green REV Institute