Morąg. W zdrowym ciele, zdrowy duch [RELACJA]
W ciągu dwóch dni na terenie sklepu Intermarche odbyły się warsztaty kulinarne dla najmłodszych oraz kobiet w ciąży, matek karmiących, a także rodziców dzieci do lat 3. To dalszy ciąg promocji zdrowego odżywiania w ramach zadania „Zdrowe dzieci – szczęśliwe dzieci”.
Warsztaty odbyły się w dniach 13 i 14 czerwca br. Ich pierwszy dzień upłynął pod znakiem kolorowych i zdrowych dań dla maluchów oraz wesołej zabawy przy muzyce. Zanim 40 dzieci z Przedszkola nr 2 rozpoczęło zmagania kulinarne, przedstawiły program artystyczny, promujący zdrowe odżywianie pt. „Olimpiada w Jarzynowie”. Dzieci prezentowały się wspaniale, nie tylko za sprawą pięknych strojów uszytych przez Warsztat Terapii Zajęciowej w Morągu, ale także przez wspaniałe przygotowanie, nad którym czuwały ciocie z Przedszkola nr 2.
Warsztaty poprowadził przybyły, na zaproszenie Intermarche, kucharz/doradca kulinarny - Jarosław Krawczak. Przyrządzane smakołyki były na bieżąco konsumowane przez dzieci.
Drugiego dnia czas zarezerwowany był dla 20 dorosłych ochotników (w tym jednego pana). Przed przystąpieniem do pracy każdy uczestnik z uśmiechem na twarzy założył fartuch, by stanąć przy stole do gotowania z Jarosławem Krawczakiem - kucharzem/doradcą. Uczestnicy przyrządzili 3 sałatki i 8 przepysznych potraw z najwyższej jakości produktów, dostępnych w sklepie Intermarche. Wszystkie przepisy na dania wykonane w ramach warsztatów kulinarnych dostępne są na stronie internetowej tpdmorag.org.pl oraz na facebooku.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali certyfikaty i pamiątkowe dyplomy potwierdzające ich udział w projekcie i w zdrowych warsztatach kulinarnych.
Projekt „Zdrowe dzieci, szczęśliwe dzieci” odbywa się w ramach Programu Fundacji Nutricia „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Realizowany jest w partnerstwie przez Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Przedszkole nr 2 i Intermarche Morąg.
Źródło: TPD Morąg