Mikrodonacje – maksymalna pomoc. Banki Żywności pomagają wraz z Auchan i Fundacją Donateo
Banki Żywności wraz z siecią Auchan oraz Fundacją Donateo po raz kolejny przeprowadzą zbiórkę mikrodonacji. W dotychczasowych odsłonach tej akcji klienci Auchan przekazali łącznie 1,9 mln zł na rzecz pomocy żywnościowej dla osób potrzebujących. Akcję będzie można wesprzeć w okresie od 17 marca do 16 kwietnia w sklepach sieci Auchan.
W Polsce 2,5 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, co oznacza, że na miesięczne utrzymanie dysponują one kwotą mniejszą niż 913 zł. W 2024 roku Banki Żywności wsparły ok. 1 mln osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie ponad 45 000 ton żywności na cele społeczne. Pomoc trafiła do ponad 3 000 organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wychowawczych, hospicjów, ośrodków wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, domów dziecka oraz innych instytucji zajmujących się pomocą osobom potrzebującym.
– Banki Żywności pomagają przez cały rok, ale są okresy, kiedy zapotrzebowanie na nasze wsparcie jest podwyższone. W okolicach świąt takich jak Wielkanoc, chcemy zapewnić naszym podopiecznym jeszcze większe wsparcie i dodatkowo zaopiekować się ich potrzebami – mówi Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – Dlatego dziękujemy za każdą złotówkę wsparcia od klientów sieci Auchan, a także wszystkim pracownikom sklepów, bez których ta zbiórka nie byłaby możliwa.
Współpraca Federacji Polskich Banków Żywności i sieci Auchan trwa już ponad 10 lat. Sieć sklepów aktywnie wspiera działania Banków Żywności, będąc jedną z pierwszych polskich sieci handlowych, które rozpoczęły przekazywanie produktów do Banków Żywności. Auchan aktywnie wspiera także akcje, takie jak zbiórki żywności, a dodatkowo dwukrotnie zorganizował sprzedaż maskotek charytatywnych na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności. Ponadto Fundacja Auchan sfinansowała także projekt edukacyjny “Podróż do krainy zdrowia”, skierowany do dzieci ze szkół podstawowych i ich rodziców.
Wyzwania ostatnich lat
Najpierw pandemia, a następnie wojna w Ukrainie i powódź na południowych terenach Polski spowodowały, że już od lat Banki Żywności próbują sprostać coraz to nowszym wyzwaniom. Pomimo rosnących potrzeb wśród beneficjentów, darowizny żywności utrzymują się wciąż na zbliżonym poziomie. Jednocześnie podniosły się koszty prowadzenia działalności przez organizacje takie jak Banki Żywności, w związku z podwyżkami cen prądu, wody, paliwa i opłat za najem powierzchni biurowych lub magazynowych.
Niedożywienie i głód w Polsce
Federacja Polskich Banków Żywności w 2023 roku postanowiła bliżej przyjrzeć się sytuacji samych beneficjentów, przygotowując raport “Niedożywienie i głód w Polsce”.
Według raportu w ciągu ostatniego roku pogorszyła się sytuacja ekonomiczna prawie 78% osób ubogich, które korzystają z bezpłatnej żywności otrzymywanej od organizacji charytatywnych. Przez inflację sześć na dziesięć z nich musi się zapożyczać, żeby samodzielnie kupić jedzenie. Tylko co czwarta osoba może sobie codziennie pozwolić na zjedzenie ciepłego posiłku.
Dramatyczny obraz sytuacji Polaków o najniższych dochodach wyłania się z badania „Niedożywienie i głód w Polsce”. Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadziła je wśród osób doświadczających ubóstwa, które zgłaszają się do współpracujących z Bankami organizacji pozarządowych po darmowe paczki z artykułami spożywczymi.
W najtrudniejszym położeniu są dziś seniorzy, dzieci, osoby z niepełnosprawnościami oraz rodzice samodzielnie wychowujący dzieci. Wbrew pozorom to właśnie rodziny z jednym rodzicem, a nie rodziny wielodzietne są najbardziej narażone na niedożywienie. Szczególnie trudno żyje się też pracownikom otrzymującym płacę minimalną w dużych miastach, gdzie ceny towarów i usług są najwyższe.
W gospodarstwach domowych u 53% badanych osób pieniędzy nie wystarcza na zaspokojenie podstawowych potrzeb – także na kupno jedzenia. Ponad 80% z nich przynajmniej raz w ostatnim roku odczuwało głód, którego nie można było zaspokoić z przyczyn finansowych. W 56% domów taka sytuacja zdarza się regularnie. Sześć na dziesięć osób musi się zapożyczać, żeby kupić żywność. Więcej niż dwie trzecie badanych musiały zrezygnować z zakupów spożywczych, żeby sfinansować inne wydatki, np. zapłacić za leki lub czynsz. Z talerzy w biednych domach znikają więc całe grupy produktów. Żeby zaoszczędzić na jedzeniu ponad 60% badanych rezygnuje z ryb, 53% z mięs i wędlin, a prawie 41% z warzyw. Z listy zakupów znikają też cukier i słodycze oraz napoje, w tym kawa i herbata.
Mikrodonacje
Partnerem akcji jest Fundacja Donateo – organizacja, która pośredniczy w bezgotówkowym przekazaniu datku dla organizacji dobroczynnych w bezpośredni, bezpieczny i szybki sposób. Za pomocą rozwiązania firmy BetterPOS, która stworzyła Donateo, można przekazać mikrodatek w trakcie dokonywania płatności za zakupy kartą – na terminalu wyświetli się pytanie o wsparcie potrzebujących. Aby wyrazić zgodę na jego doliczenie należy wybrać zielony przycisk. Mikrodatek w wysokości 2 PLN zostanie doliczony do kwoty za zakupy. Informacja o mikrodatku znajdzie się na potwierdzeniu niefiskalnym.
– To już kolejna wspólna akcja, którą przeprowadzamy wspólnie z Bankami Żywności i siecią Auchan, co bardzo nas cieszy. Jesteśmy pewni, że i tym razem klientki i klienci Auchan dołączą do tej szlachetnej inicjatywy na rzecz osób potrzebujących elementarnego wsparcia, czyli ciepłego posiłku – mówi Anna Płatek, Członkini Zarządu Fundacji Donateo. Dziękujemy naszym partnerom oraz wszystkim osobom, które przyczynią się do wymiernej pomocy potrzebującym – dodaje Anna Płatek.