Choć są to osoby z głębszą niepełnosprawnością intelektualną, nie poddają się. Od lat uczą się samodzielności. Także w zakresie gotowania. Przygotowują sobie posiłki przy coraz mniejszym wsparciu wychowawców-asystentów.
By zwiększyć zakres ich umiejętności, nauczyć nowych potraw a także sprawić by serwowane przez mieszkańców dania były coraz bardziej smaczne i zdrowe zorganizowaliśmy dla nich projekt „Nauczy nas kucharka, co wrzucić do garnka, by zrobić coś smacznego i zdrowego”. Projekt miał charakter edukacyjny i był dofinansowany przez Fundację Orange.
W trakcie realizacji chętni mieszkańcy Domu uczestniczyli w szesnastu pięciogodzinnych spotkaniach. Podczas, których pod kierunkiem zawodowej kucharki ustalali jakie potrawy chcą przygotować, robili zakupy i przyrządzali wybrane dania. Nad przebiegiem zajęć czuwał także dietetyk oraz pedagog specjalny. Każdy z uczestników prowadził swój zeszyt z przepisami. W czasie zajęć prócz umiejętności praktycznych uczestnicy uzyskali wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i przechowywania żywności. Kurs był urozmaicany poprzez np. zajęcia tematyczne (jednego dnia – warzywa; drugiego dnia – ryby); losowanie z książki kucharskiej potraw do przygotowania; wymyślanie i przygotowanie potraw z produktów przyniesionych przez instruktorów lub dostępnych w domu.
Podczas jednego ze spotkań odbył się konkurs owocowo-warzywny. Uczestnicy podzieleni na dwie grupy zmierzyli się w różnych konkurencjach np. rozpoznawanie warzyw i owoców za pomocą zmysłów a w finałowej konkurencji wykonali sałatki warzywne. Projekt kończył się egzaminem, po zdaniu którego uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody.
Źródło: Towarzystwo Przyjaciół "Domu na Osiedlu"