Mamy swojego Master Chefa! Konkurs Kucharz Doskonały rozstrzygnięty [relacja]
10 zespołów reprezentujących warszawskie środowiskowe domy samopomocy, warsztaty terapii zajęciowej i placówki wsparcia wzięło udział w XV edycji Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla osób z niepełnosprawnością intelektualną i całościowymi zaburzeniami rozwoju „Kucharz Doskonały”. Po zaciętej i bardzo wyrównanej rywalizacji jurorzy wybrali najlepszych z najlepszych. Grand prix trafiło do pani Alicji i pana Cezarego reprezentujących Warsztat Terapii Zajęciowej przy Fundacji Pomocy Ludziom z Niepełnosprawnością.
Tematem jubileuszowej odsłony rywalizacji była kuchnia włoska. Uczestnicy ośrodków rehabilitacyjnych przez miesiąc przygotowywali tradycyjne gnocchi i tiramisu pod okiem swoich instruktorów, aby podczas finału „Kucharza Doskonałego”, który odbył się 15 października 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, z pomocą mentorów – popularnych artystów i influencerów – zachwycić wymagające jury. Od ponad 15 lat konkurs promuje ideę wyrównywania szans i burzenia barier, jakie często napotykają osoby z niepełnosprawnością intelektualną i całościowymi zaburzeniami rozwoju.
– Uczestnicy tego konkursu pokazują, że swoim kulinarnym talentom nie ustępują pełnosprawnym kucharzom i szefom kuchni. To dla nas bardzo ważne, aby stwarzać dla nich odpowiednie warunki do rozwoju. Tutaj rywalizacja nie jest najważniejsza, bo tak naprawdę wszyscy wygrywają! - przekonywała Marta Perkowska prezeska zarządu Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, które organizuje „Kucharza Doskonałego”.
Patronat honorowy nad jubileuszową edycją objęli:
- Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Agnieszka Dziemianowicz-Bąk,
- Wojewoda Mazowiecki Mariusz Frankowski,
- Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik,
- Ambasador Republiki Włoch w Polsce Luca Franchetti Pardo.
Uczestnikom gratulował Łukasz Krasoń Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych, który podkreślił rolę tego przedsięwzięcia w integracji społecznej.
Inkluzywność to dawanie ludziom przestrzeni do rozwoju na każdej płaszczyźnie życia. Ten konkurs właśnie na tym polega i dlatego jest tak ważny – podkreślił Wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Uczestnicy mogli liczyć na pomoc mentorów i mentorek, którzy pomagali im w tworzeniu koncepcji dań, ale nie brali udziału w ich przygotowywaniu.
Zespół Warsztatu Terapii Zajęciowej Warszawskiego Oddziału Terenowego Krajowego Towarzystwa Autyzmu wspierał popularny wokalista znany m.in. z występów w programach „Jaka to melodia?”, czy „Taniec z gwiazdami” Michał Rudaś. Mentorami drużyny Warsztatu Terapii Zajęciowej Fundacji Pomocy Osobom z Niepełnosprawnością „DOM” byli: Jagna Niedzielska, osobowość telewizyjna i prowadząca programy kulinarne, promotorka ruchu „zero waste” oraz Jan Pirowski, popularny dziennikarz radiowy i telewizyjny, prowadzący „Mam Talent”. Drużyna Warsztatu Terapii Zajęciowej Katolickiego Stowarzyszenia Niepełnosprawnych mogła liczyć na wsparcie Marty „Mandaryny” Wiśniewskiej – wokalistki, tancerki, osobowości telewizyjnej. Reprezentanci Środowiskowego Domu Samopomocy typu B „Pod Skrzydłami” pomysły na to, jak zachwycić sędziów, konsultowali z Hubertem Kacperskim znanym jako Ronnie Ferrari – idolem młodego pokolenia, którego utwory w serwisie YouTube odsłuchano ponad ćwierć miliarda razy. Zwyciężczyni 11. edycji programu Top Model i influencerka Klaudia Nieścior pomagała duetowi ze Środowiskowego Domu Samopomocy „Nasz Bezpieczny Świat”, zaś gospodyni „Pytania na śniadanie” Klaudia Carlos wspierała zawodników Warsztatu Terapii Zajęciowej przy Fundacji Pomocy Ludziom z Niepełnosprawnością. Dania serwowane przez reprezentację Warsztatu Terapii Zajęciowej Katolickiego Stowarzyszenia Niepełnosprawnych powstały pod czujnym okiem infulencerki i modelki plus size Ewy Zakrzewskiej, znanej w mediach społecznościowych jako Ewokracja. Znany i ceniony wokalista, aktor teatralny i dubbingowy oraz konferansjer Martin Fitch służył radą i pomocą drużynie ze Środowiskowego Domu Samopomocy typu B Stowarzyszenia Otwarte Drzwi. Wsparciem dla zespołu z Centrum Opiekuńczo-Mieszkaniowego Malwa Fundacji Malwa była ceniona modelka, fotografka i wykładowczyni Warszawskiej Szkoły Filmowej Lidia Popiel. Mentorką duetu reprezentującego Stowarzyszenie Przyjaciół Osób z Autyzmem „Nie z tej bajki” była Marta Zgutczyńska, popularna tiktokerka i aktorka znana z ról teatralnych, serialowych dubbingowych.
Finał poprowadził Kuba Steuermark, znany i ceniony kucharz, którego podziwiać możemy w kuchni programu „Pytanie na śniadanie”.
Trudnej ocenie przygotowanych przez uczestników dań głównych (gnocchi z indykiem i fasolką szparagową) i deserów musieli sprostać: Jarosław Uściński i Bartosz Peter z Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które po raz kolejny było partnerem merytorycznym konkursu, Marek Burkacki z Instytutu Kulinarnego Transgurmet, Michał Fabiszewski reprezentujący firmę Sodexo Polska Sp. z o.o. oraz Adam Orzechowski z firmy Develey Polska Sp. z o.o.
Członkowie jury podkreślili, że była to niezwykle wyrównana rywalizacja.
– Możecie być z siebie dumni! - zapewniał Jarosław Uściński.
Po długiej naradzie postanowiono, że III miejsce trafi do zespołu z Centrum Opiekuńczo-Mieszkaniowego Malwa Fundacji Malwa – pani Olgi i pani Agnieszki oraz ich mentorki Lidii Popiel.
Srebrny medal zdobyła drużyna z Warsztatu Terapii Zajęciowej Fundacji Pomocy Osobom z Niepełnosprawnością „Dom”pani Natalia i pan Ismael oraz wspierający ich Jagna Niedzielska i Jan Pirowski.
Grand prix przyznano reprezentantom Warsztatu Terapii Zajęciowej przy Fundacji Pomocy Ludziom z Niepełnosprawnością – pani Alicji i panu Cezaremu, których w kulinarnej konfrontacji wspierała Klaudia Carlos.
Jury postanowiło przyznać także nagrodę specjalną za gotowanie zgodne z ideą „zero waste”, która trafiła do pani Marzeny i pani Joanny ze Środowiskowego Domu Samopomocy Typu B Stowarzyszenia Otwarte Drzwi który nad swoimi daniami pracowali pod okiem Martina Fitcha.
– Ten konkurs to dla nas ważny czas. Z jednej strony możemy pokazać to nad czym pracujemy przez cały rok w placówce, w pracowni kulinarnej czyli nad umiejętnościami przygotowywania smacznych posiłków, z drugiej strony to wspaniała okazja do integracji uczestników, którzy mocno kibicują reprezentantom swojej drużyny. „Zawsze wracają z tarczą" i tym razem będzie podobnie! Gratuluję pani Marzenie i pani Asi nagrody specjalnej! Pokonanie swoich słabości i ograniczeń to prawdziwy sukces! - - - - zapewniała Aleksandra Śliwa instruktorka ŚDS-u typu B Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Wśród licznych nagród rzeczowych dla wszystkich uczestników znalazły się okolicznościowe kubki z logo „Kucharza” z spersonalizowanymi podpisami mentorów, które będą doskonałą pamiątką dla startujących w jubileuszowej edycji konkursu.
Część kubków udekorowana własnoręcznie przez mentorów trafi na licytację, z której dochód pomoże zorganizować 16. edycję „Kucharza Doskonałego” w 2025 roku.
Organizatorów wsparli wolontariusze z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz wolontariusze ze Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Wydarzeniem towarzyszącym rywalizacji był panel: „Zauważ – Zatrudnij – Zyskaj!” poświęcony zatrudnieniu wspomaganemu osób z niepełnosprawnościami. O swoich praktycznych doświadczeniach opowiedzieli: Rafał Gałkowski, kierownik magazynu Develey Polska S.A. oraz Katarzyna Kizlich, pracownik porządkowy w obszarze magazynu, dyrektorka oddziałów Fundacji Leny Grochowskiej Emilia Jarosz, której towarzyszyli menadżerka oddziałów Agnieszka Buze i pracownicy Fundacji: Marek Abczyński i Maja Grzegrzółka.
Wyrównana rywalizacja i wielka duma
Trudnej ocenie przygotowanych przez uczestników dań głównych (gnocchi z indykiem i fasolką szparagową) i deserów musieli sprostać: Jarosław Uściński i Bartosz Peter z Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które po raz kolejny było partnerem merytorycznym konkursu, Marek Burkacki z Instytutu Kulinarnego Transgurmet, Michał Fabiszewski reprezentujący firmę Sodexo Polska Sp. z o.o. oraz Adam Orzechowski z firmy Develey Polska Sp. z o.o.
Członkowie jury podkreślili, że była to niezwykle wyrównana rywalizacja.
– Możecie być z siebie dumni! - zapewniał Jarosław Uściński.
Po długiej naradzie postanowiono, że III miejsce trafi do zespołu z Centrum Opiekuńczo-Mieszkaniowego Malwa Fundacji Malwa – pani Olgi i pani Agnieszki oraz ich mentorki Lidii Popiel.
Srebrny medal zdobyła drużyna z Warsztatu Terapii Zajęciowej Fundacji Pomocy Osobom z Niepełnosprawnością „Dom”pani Natalia i pan Ismael oraz wspierający ich Jagna Niedzielska i Jan Pirowski.
Grand prix przyznano reprezentantom Warsztatu Terapii Zajęciowej przy Fundacji Pomocy Ludziom z Niepełnosprawnością – pani Alicji i panu Cezaremu, których w kulinarnej konfrontacji wspierała Klaudia Carlos.
Jury postanowiło przyznać także nagrodę specjalną za gotowanie zgodne z ideą „zero waste”, która trafiła do pani Marzeny i pani Joanny ze Środowiskowego Domu Samopomocy Typu B Stowarzyszenia Otwarte Drzwi który nad swoimi daniami pracowali pod okiem Martina Fitcha.
– Ten konkurs to dla nas ważny czas. Z jednej strony możemy pokazać to nad czym pracujemy przez cały rok w placówce, w pracowni kulinarnej czyli nad umiejętnościami przygotowywania smacznych posiłków, z drugiej strony to wspaniała okazja do integracji uczestników, którzy mocno kibicują reprezentantom swojej drużyny. „Zawsze wracają z tarczą" i tym razem będzie podobnie! Gratuluję pani Marzenie i pani Asi nagrody specjalnej! Pokonanie swoich słabości i ograniczeń to prawdziwy sukces! - zapewniała Aleksandra Śliwa instruktorka ŚDS-u typu B Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Wśród licznych nagród rzeczowych dla wszystkich uczestników znalazły się okolicznościowe kubki z logo „Kucharza” z spersonalizowanymi podpisami mentorów, które będą doskonałą pamiątką dla startujących w jubileuszowej edycji konkursu.
Część kubków udekorowana własnoręcznie przez mentorów trafi na licytację, z której dochód pomoże zorganizować 16. edycję „Kucharza Doskonałego” w 2025 roku.
Organizatorów wsparli wolontariusze z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz wolontariusze ze Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Wydarzeniem towarzyszącym rywalizacji był panel: „Zauważ – Zatrudnij – Zyskaj!” poświęcony zatrudnieniu wspomaganemu osób z niepełnosprawnościami. O swoich praktycznych doświadczeniach opowiedzieli: Rafał Gałkowski, kierownik magazynu Develey Polska S.A. oraz Katarzyna Kizlich, pracownik porządkowy w obszarze magazynu, dyrektorka oddziałów Fundacji Leny Grochowskiej Emilia Jarosz, której towarzyszyli menadżerka oddziałów Agnieszka Buze i pracownicy Fundacji: Marek Abczyński i Maja Grzegrzółka.
Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Drzwi