Kujawsko–Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Przysieku gościł uczestników finału VII edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Do konkursu zgłoszono 53 produkty, zakwalifikowane uprzednio przez
Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.
Najliczniej obsadzono kategorię „produkty pochodzenia zwierzęcego”
– 17 wyrobów, po 13 zaproponowano do kategorii ”produkty
pochodzenia roślinnego” i „napoje regionalne”, zaś 10 do „produktów
mieszanych”.
Liczba zgłoszeń, jakie napłynęły do Działu Rozwoju Obszarów
Wiejskich K-PODR świadczy o tym, iż konkurs cieszył się dużym
zainteresowaniem ze strony wytwórców lokalnych specjałów. Dla
porównania podczas I edycji konkursu w 1999 r. o prymat ubiegało
się tylko 13 produktów.
Sześcioosobowa komisja konkursowa w wyniku przeprowadzonej
degustacji i ocenie wystawionych produktów ogłosiła wyniki, które
okazały się pomyślne dla jedynej reprezentantki Gminy Inowrocław,
Aliny Książek z Koła Gospodyń Wiejskich w Pławinie gmina
Inowrocław. W kategorii „produkty mieszane” otrzymała trzecią
lokatę za piernikowy placek o tajemniczo brzmiącej nazwie
„brukowiec kujawski”.
Dodajmy, że na terenie gminy Inowrocław funkcjonuje blisko 30 KGW,
spośród których niemała część powstała jeszcze za czasów zaborów.