30 października br. w Gościńcu Młyn Słupski odbył się Festiwal Kulinariów i Wolontariatu. Imprezę zorganizowało Centrum Wolontariatu w Słupsku. Wśród gości znaleźli się Wiceprezydent Miasta Słupska Ryszard Kwiatkowski, Pełnomocnik Prezydenta ds. Osób Niepełnosprawnych Beata Kątnik, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Machowinku Marek Król oraz opiekunowie wolontariuszy i sami wolontariusze.
Festiwal był imprezą uroczyście kończącą projekt „Gotowanie w
praktyce”, realizowanego przez Centrum Wolontariatu dla osób
niepełnosprawnych. Na imprezie mogli zaprezentowali się uczestnicy
projektu oraz inne grupy młodzieży – wolontariuszy istniejące przy
instytucjach i organizacjach działających na polu pomocy
społecznej, edukacji i kultury. Formą prezentacji było
przygotowanie smacznej potrawy oraz przepisu na tę potrawę.
Uczestnicy imprezy zaprezentowali się od strony kulinarnej
przygotowując degustacje ale również zachęcając do podjęcia
szerszej współpracy innych uczestników. Impreza była także
doskonałą okazją do pokazania społeczności lokalnej, że słupskie
Centrum Wolontariatu jest organizacją przyjazną i chętnie podejmuje
współpracę ze wszystkimi.
Podczas Festiwalu przeprowadzono seminarium dla koordynatorów
wolontariatu i dla wolontariuszy dotyczące podejmowania działań
wolontarystycznych, udzielanego przez Centrum Wolontariatu wsparcia
tym, którzy chcą podjąć współpracę z wolontariuszami. Podano
konkretne liczby szkoleń, uczestników warsztatów, ilość
wolontariuszy i inicjatyw wolontarystycznych w subregionie
słupskim. Liczby te wywarły na uczestnikach duże wrażenie –
wolontariuszy i Klubów Wolontariusza jest z roku na rok coraz
więcej.
Po przedstawieniu efektów pracy Centrum Wolontariatu na rzecz
rozwoju Regionalnej Sieci Wolontariatu, poproszono pana
Wiceprezydenta o wręczenie uczestnikom imprezy Certyfikatów
potwierdzających ich członkostwo w Regionalnej Sieci Wolontariatu.
Wolontariuszom wręczono dyplomy i drobne upominki.
Po wspólnym biesiadowaniu był czas na tańce i konkursy z
nagrodami. Do tańca przygrywał zespół wokalno-instrumentalny „Blue
Night”.
Festiwal przebiegał w bardzo miłej, kameralnej atmosferze. Nikt
nie wyszedł głodny.