Federacja Polskich Banków Żywności przyznała Nagrodę im. Jacka Kuronia
Firma, instytucja, sieć handlowa, dziennikarz, aktor, muzyk, lokalny przedsiębiorca, stowarzyszenie - każdy może stać się częścią pomocy, którą codziennie niosą Banki Żywności. Federacja Polskich Banków Żywności przyznała Nagrodę im. Jacka Kuronia oraz 15 wyróżnień z okazji 15lecia działalności, osobom, firmom i instytucjom, które miały szczególny wpływ na działalność i rozwój Federacji Polskich Banków Żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności powstała w zeszłym stuleciu
Bez komputerów, bez Internetu, bez telefonów komórkowych, za to z ogromną motywacją, wielkimi ambicjami i otwartym sercem – tak powstawały pierwsze Banki Żywności w Polsce. Współzałożycielem jednego z nich – Banku Żywności SOS w Warszawie – był wizjoner, lider i społecznik Jacek Kuroń. Jego charyzma była iskrą, która wznieciła ideę, na kanwie której powstały Banki Żywności w Polsce. W 1997 roku, cztery istniejące Banki Żywności powołały do życia Federację Polskich Banków Żywności. Federacja powstała po to, by wspierać Banki Żywności i koordynować ogólnopolskie działania zmierzające do wsparcia jak największej liczby najuboższych i ograniczania marnowania jedzenia.
W ciągu 15 lat działalności Federacji Polskich Banków Żywności, zrzeszone w niej Banki Żywności przekazały 490 000 ton żywności; sznur tirów wypełnionych tą żywnością ciągnąłby się przez całą Polską od morza aż do Tatr
Nagroda im. Jacka Kuronia jest przyznawana po, to aby podkreślić znaczenie wsparcia jakie oferują darczyńcy i podziękować za pomoc. – Tak wspaniałe efekty, nie byłyby możliwe bez Darczyńców, którzy wspierają Federację Polskich Banków Żywności. Pomóc można nie tylko przekazując żywność. Każdy może na swój sposób wesprzeć działalność Banków Żywności i stać się częścią pomocy. Pomagają nam także aktorzy, dziennikarze, doradcy, instytucje z niemal każdego sektora a przy zbiórkach żywności aż 50 tysięcy wolontariuszy. Myślę, że Jacek Kuroń jeden z twórców Banków Żywności w Polsce byłby dumny – z radością mówi Marek Borowski – Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Organizację uroczystości wsparł wieloletni partner Federacji Polskich Banków Żywności firma Kraft Foods Polska S.A, należąca do rodziny firm Mondelēz International, która 29 kwietnia br. zmieni nazwę na Mondelez Polska S.A.
Pomoc Bankom Żywności to nie tylko przekazywanie żywności
- aktor Artur Barciś
- Fundacja Batorego
- firma Danone Sp. z o.o.
- firma DB Schenker Sp. z o.o.
- redaktor Bożena Falkowska
- kucharz Jan Kuroń
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- firma Mondelez Polska S.A.
- firma Nestle Polska S.A.
- Polska Federacja Producentów Żywności
- PWC Polska
- firma Nutricia Polska Sp. z o.o.
- sieć handlowa Piotr i Paweł Sp. z o.o.
- agencja reklamowa Publicis
- dom badawczy MillwardBrown S.A.
W 1997 roku Federacja założona przez 4 Banki Żywności – docierała z pomocą żywnościową do 40 000 osób za pośrednictwem 403 organizacji partnerskich. Tonaż przekazanej potrzebującym żywności wynosił wtedy 1207 ton.
W 2004 roku Federacja zrzeszała już 15 Banków Żywności i udzielała pomocy już do 1000000 osób potrzebujących za pomocą 2000 organizacji partnerskich. Tonaż przekazanej żywności wzrósł aż do 14 200 ton.
Po piętnastu latach działalności Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 29 Banków Żywności, które w 2012 roku przekazały 68 000 ton żywności. Pomoc dotarła do 3 600 organizacji partnerskich i 1 500 000 potrzebujących.
Partnerem wydarzenia jest firma Kraft Foods Polska S.A, należąca do rodziny firm Mondelēz International, która 29 kwietnia br. zmieni nazwę na Mondelez Polska S.A.