Niesamowite, inspirujące i jedno z największych takich wydarzeń w Europie- European Vegan Summit 2024, zorganizowany przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate.
European Vegan Summit 2024
Trzydniowy szczyt zgromadził ponad 50 światowych ekspertek i ekspertów, aktywistek i aktywistów oraz obrończyń i obrońców praw zwierząt, debatujących o przyszłości świata i weganizmu. Setki osób śledziły transmisję online, aby dowiedzieć się, jak dieta roślinna może zrewolucjonizować nasze systemy żywnościowe, przyczyniając się do bardziej zrównoważonej przyszłości.
Światowi liderzy i liderki zmian
12 sesji tematycznych, zgromadziło szerokie grono osób eksperckich, a każda z nich wniosła unikalne swoje spojrzenie na etyczne, środowiskowe i ekonomiczne wymiary weganizmu. Wśród panelistek znalazły się osoby działające na rzecz praw zwierząt,klimatu, polityki oraz osoby liderskie innowacyjnych wegańskich firm.
Podczas tegorocznych paneli mieliśmy i miałyśmy niepowtarzalną okazję usłyszeć mocne i inspirujące głosy polskich ekspertek, liderek, aktywistek oraz przedstawicielek branży weganizmu. W ramach panelu "How is it Made? Backstage of the Vegan Production" wystąpiły Iga Czubak z Apollo - Roślinny Qurczak oraz Izabela Domaradzka-Michno z Eter Vegan Bakery. Obie podzieliły się swoimi doświadczeniami, opowiadając o procesach produkcji wegańskich produktów, innowacjach, technikach wytwarzania oraz kontroli jakości. Z kolei w panelu “How to Start a Vegan Startup” Małgorzata Kowal z Vegan Sun Zone oraz Monika Gaszyńska z SERioSer dostarczyły niezbędnych informacji dotyczących zakupu wegańskich start-upów — od generowania pomysłów, przez planowanie biznesowe, aż po finansowanie i wprowadzenie na rynek.
EVS 2024: Wizja wegańskiej przyszłości
Tegoroczna edycja skupiła się na kształtowaniu przyszłości systemów żywnościowych, poruszając takie tematy, jak rozwój wegańskich biznesów, sprawiedliwość klimatyczna oraz ochrona zwierząt. Kluczowe sesje dotyczyły skalowania roślinnych alternatyw dla mięsa, nabiału i jaj, a także analizowały trendy rynkowe oraz zmieniające się zachowania konsumentek i konsumentów. Szczególną uwagę zwrócono na innowacje w technologii żywności roślinnej, prezentowane jako kluczowe rozwiązanie w walce ze zmianami klimatycznymi. Ekspertki podkreślały, że obecny system żywnościowy, oparty na hodowli zwierząt, jest nieodpowiedzialny i nie do utrzymania w dłuższej perspektywie, prezentując wizję bardziej zrównoważonej, roślinnej przyszłości.
Obejrzyj EVS 2024 online!
Jeżeli nie udało Ci się obejrzeć EVS 2024 podczas transmisji online- nie martw się! Nagrania wszystkich sesji są dostępne na kanale YouTube European Vegan Summit.
Link:https://www.youtube.com/@europeanvegansummit/streams
Dziękujemy wszystkim osobom uczestniczącym, prelegenckim oraz osobom wspierającym European Vegan Summit! Do zobaczenia w przyszłym roku na #EVS2025!
Źródło: Green REV Institute