Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”.
Z okazji Światowego Dnia Żywności Bank Żywności SOS w Warszawie zorganizował wydarzenie pt. „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?” w Muzeum dla Dzieci.
ŻYWNOŚĆ MARNUJĄ JUŻ DZIECI
EDUKACJA JAKO METODA WALKI Z MARNOWANIEM JEDZENIA
Wydarzenie obejmowało również:
- wystawę tematyczną nt. tradycyjnych metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi,
- inscenizację bajki o marnowaniu żywności z udziałem animatora,
- projekcję filmu „Była sobie Żywność”,
- naukę prawidłowego układania produktów w lodówce,
- lekcje zorganizowane dla grup przedszkolnych.
O Banku Żywności SOS w Warszawie:
Celem fundacji jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem, a następnie przekazywanie jej najbiedniejszym mieszkańcom Warszawy i Mazowsza za pośrednictwem organizacji. W ciągu roku przekazuje ponad 4 mln kg żywności. Fundacja organizuje akcje społeczne (Świąteczna Zbiórka, Akcja JAJO!, Podziel się posiłkiem) oraz edukuje z zakresu niemarnowania jedzenia i zdrowego odżywiania.
O Muzeum dla Dzieci im. Korczaka:
To pierwsze w Polsce, etnograficzne Muzeum, całkowicie dedykowane dzieciom. Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznego w Warszawie, to miejsce w którym poznacie tradycje i kultury z całego świata.
O Nestle
Nestlé jest największym na świecie producentem żywności. Firma rozpoczęła swoją działalność ponad 150 lat temu, kiedy Henri Nestlé stworzył odżywkę dla niemowląt. Nestlé w Polsce działa już 24 lata. Firmę współtworzy dzisiaj 5000 pracowników. Większość produktów pochodzi z 7 fabryk zlokalizowanych na terenie całej Polski. W ciągu ostatnich 3 lat zainwestowali w Polsce 1 mld zł, w tym aż 290 milionów zł przeznaczyli na inwestycje w ochronę środowiska. Ich celem jest poprawa jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości. Chcą inspirować ludzi do prowadzenia zdrowszego stylu życia. W ten sposób angażują się w życie społeczne, co zapewnia długoterminowy sukces firmy. Ich zobowiązania w Polsce wspierają osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
O Eurocash
Eurocash Gastronomia jest częścią grupy Eurocash, jednej z największych w Polsce grup zajmujących się dystrybucją produktów żywnościowych, chemii gospodarczej, alkoholu i wyrobów tytoniowych. Eurocash Gastronomia jest wiodącym dystrybutorem produktów dla gastronomii. Specjalizuje się w kompleksowej obsłudze sieci restauracyjnych, stołówek pracowniczych, hoteli i stacji benzynowych. Świadczy kompleksowe usługi najwyższej jakości, poświadczone certyfikatami ISO 22 000, IFS oraz BRC. W swojej dzielności nie kieruję się tylko i wyłącznie maksymalizacją zysku, ale również realizuje liczne działania prospołeczne.
Źródło: Bank Żywności SOS w Warszawie