Apel do Premiera Tuska. Czas na bezpieczną żywność dla ludzi, planety i zwierząt
Green REV Institute dostarczył do Prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska ponad 350 pocztówek z apelem „Czas na bezpieczną żywność dla ludzi, planety i zwierząt”. Pocztówki zostały podpisane przez obywateli i obywatelki w ramach Dni Bezpiecznej Żywności organizowanych przez REV w całej Polsce. Inicjatywa powstała w odpowiedzi na alarmujące dane zdrowotne i środowiskowe.
Dni Bezpiecznej Żywności w całej Polsce
Pocztówki z apelem do Premiera zostały podpisane w ramach Dni Bezpiecznej Żywności, cyklu wydarzeń organizowanych przez Green REV Institute we współpracy z lokalnymi organizacjami Federacji Bezpieczna Żywność i koalicji Future Food 4 Climate. Wydarzenia odbyły się w 5 miastach: Mikołowie (21 marca), Katowicach (25 marca i 24 kwietnia), Lublinie (16 kwietnia), Wrocławiu (23 kwietnia) oraz Kłodzku (13 maja).
W wydarzeniach wzięła udział młodzież, eksperci i ekspertki oraz osoby aktywistyczne. Dni Bezpiecznej Żywności uwzględniały projekcje filmu dokumentalnego „Katastrofa na Talerzu", debaty eksperckie oraz obywatelskie burze mózgów wokół systemu żywnościowego. Podczas spotkań uczestnicy i uczestniczki podpisywali pocztówki z apelem do Premiera o prawo do informacji i do zdrowej, bezpiecznej żywności. Patronat nad wydarzeniami objęli m.in. Burmistrz Miasta Kłodzka oraz przedstawiciele samorządów lokalnych.
Dlaczego teraz? Alarmujące dane o zdrowiu i środowisku
Obecny system żywnościowy ma dramatyczny wpływ zarówno na zdrowie Polek i Polaków, jak i stan środowiska. W Polsce co trzecie dziecko ma nadwagę lub otyłość, a co szóste jest niedożywione. Jednocześnie produkcja żywności zanieczyszcza wodę pitną i powietrze, którym oddychamy – Polska ma najgorszy stan powietrza w całej Europie. Według danych petycji, produkcja żywności odpowiada za 14,5% globalnych emisji gazów cieplarnianych.
Trzy kluczowe postulaty obywateli i obywatelek
Ponad 300 sygnatariuszy apelu przedstawiło Premierowi Tuskowi trzy konkretne żądania. Po pierwsze, domagają się dostępu do zdrowej żywności i jasnych informacji o jej pochodzeniu. Po drugie, chcą mieć prawo do informacji, jak produkcja żywności wpływa na ich życie i przyszłość. Po trzecie, wzywają do tego, by sieci handlowe były transparentne i brały odpowiedzialność za zdrowie ludzi, klimat, środowisko i prawa zwierząt.
System żywnościowy może wyglądać inaczej
Apel podkreśla, że obecny model produkcji żywności nie jest jedyną możliwością. System żywnościowy może być zorganizowany w sposób, który nie niszczy środowiska, nie pogarsza zdrowia publicznego i respektuje prawa zwierząt. W ostatnich dziesięcioleciach supermarkety zdominowały polski rynek sprzedaży żywności, nie dając konsumentom możliwości realnego wpływu na jego kształt. Według raportu Meat Us Half Way, największe sieci handlowe działające w Polsce posiadają strategie zrównoważonego rozwoju, ale w praktyce nie uwzględniają w nich ograniczenia sprzedaży i promocji mięsa oraz nabiału jako działań na rzecz klimatu.
Głos Green REV Institute
Morgan Janowicz, Green REV Institute: „Słuchamy głosu obywateli i obywatelek, konsumentek, matek, babć, rodzin, osób uczniowskich – nas wszystkich, którzy codziennie dokonujemy wyborów w sklepach. Przeprojektowanie systemu żywności to zadanie na teraz. Setki pocztówek na stole Premiera to jasny sygnał. Obywatele i obywatelki chcą wiedzieć, co jedzą, skąd pochodzi ich żywność i jak jej produkcja wpływa na przyszłość. To nie są życzenia – to są konkretne postulaty dla bezpieczeństwa naszych talerzy".
O inicjatywie
Apel „Czas na bezpieczną żywność dla ludzi, planety i zwierząt" to inicjatywa Green REV Institute, organizacji działającej na rzecz transformacji systemu żywnościowego w Polsce. Ponad 300 pocztówek z apelem zostało oficjalnie doręczonych Premierowi Donaldowi Tuskowi 16 grudnia 2025 roku przez przedstawicielki Green REV Institute. Green REV Institute jest inicjatorem i koordynatorem Koalicji Future Food 4 Climate, największej w Polsce koalicję na rzecz transformacji systemu żywnościowego.
Ambasadorami kampanii na rzecz bezpiecznej żywności i sygnatariuszami apelu są Karolina Skiba – aktywistka społeczna oraz Krzysztof Skiba – muzyk, performer i publicysta.
Źródło: Green REV Institute