30% Polaków przyznaje się do wyrzucania mięsa i wędlin - alarmują Banki Żywności
Mięso i jego przetwory są jednym z najczęściej wyrzucanych i niepotrzebnie utylizowanych produktów. 30% Polaków przyznało się do marnowania jedzenia w tym, aż 70% w ciągu ostatniego miesiąca - wykazały najnowsze badania przeprowadzone przez MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Jednocześnie 13% Polskich gospodarstw domowych nie stać na zakup mięsa – GUS 2011.
Dlaczego marnujemy?
Jak wynika z przeprowadzonych badań, wędliny, zaraz po pieczywie i warzywach, są najczęściej wyrzucanym produktem spożywczym. Na dziewiątej pozycji plasuje się mięso, które nie jest przetworzone.
Ponad połowa ankietowanych (51%), za główny powód wyrzucania jedzenia w tym produktów mięsnych uważa przeoczenie terminu ważności do spożycia.
Aż 31% polskich konsumentów przyznaje się, do braku wiedzy na temat odpowiedniego przechowywania jedzenia. Dodatkowo, 25% ankietowanych przygotowuje zbyt duże porcje posiłków, których nadmiar finalnie trafia do kosza. Powodem jest nieumiejętne zarządzanie zakupionymi produktami.
Paradoks marnowania żywności
Federacja Polskich Banków Żywności FPBŻ nie bez powodu nagłaśnia temat marnowania mięsa i jego przetworów. Marek Borowski – Prezes FPBŻ wskazuje na paradoks – „¼ całej produkcji mięsa w Europie marnuje się. Z drugiej zaś strony, z powodu swojej ceny mięso to produkt rzadko spożywany przez osoby potrzebujące, które korzystają z pomocy Banków Żywności. Dlatego podczas obchodów Światowego Dnia Żywności chcemy zachęcić producentów do przekazywanie darowizn żywnościowych Bankom Żywności. Jest to jeden z najlepszych i najbardziej szlachetnych sposobów zapobiegania marnowaniu jedzenia.”
Koszt wyprodukowania białka pochodzenia zwierzęcego, wymaga znaczących nakładów finansowych, związanych ze użyciem wody i energii. Produkcja 1 kg wołowiny wiąże się z wykorzystaniem od 5 do 10 tys. litrów wody, to tyle, ile jedna osoba wypija przez 18 lat! Do produkcji jednego udka kurczaka (150g) zużywa się aż 650 litrów wody!
Jak nie marnować w domu?
Jan Kuroń – kucharz i ekspert Banków Żywności, podkreśla, że wystarczy wdrożyć w życie kilka podstawowych zasad, by w znacznym stopniu ograniczyć ilość marnowanego mięsa i jego przetworów. „Do istotnych czynników należy temperatura przechowywania. Pamiętajmy, że surowe mięso najlepiej czuje się w otoczeniu o temp około 2°C. Wędliny i pasztety natomiast dobrze jest przechowywać w nieco wyższej temperaturze 5-7°C, najlepiej w opakowaniach, które zapewniają dostęp świeżego powietrza np. pergamin lub ściereczka.”
Kucharz zdradza również najlepszy i znany wszystkim sposób na wydłużenie terminu przydatności mięsa, jakim jest to mrożenie. Należy jednak pamiętać, o wcześniejszym umyciu i osuszeniu produktu, a następnie zawinięciu go w folię, bądź umieszczeniu w zamkniętym pojemiku – koniecznie z datą zamrożenia. „Przechowywanie mięsa nie jest trudne o ile pamiętać będziemy o kilku prostych zasadach” – podkreśla Jan Kuroń. „Najdłużej przechowywać możemy chudą wołowinę - około 12 miesięcy, nawet 9 miesięcy w zamrażarce może leżeć cielęcina, a kiełbasy czy słonina tylko 3-4 miesiące. Pamiętajmy również, by w trakcie zakupów sięgać po mięso na końcu, aby jak najkrócej było poza chłodnią.”
Z okazji Światowego Dnia Żywności, w Restauracji Lokal Bistro na Krakowskim Przedmieściu można było poznać tajniki odpowiedniego przechowywania żywności i umiejętnego wykorzystania resztek produktów mięsnych. Dwaj kucharze - Jak Kuroń (ekspert Banków Żywności) oraz Aleksander Baron (właściciel i szef kuchni restauracji Lokal Bistro oraz Solec) zdradzili sekrety ekonomicznego gotowania, prezentując dania stworzone z pozostałości domowego obiadu.
Strajki Żywności przeszły ulicami 25 miejscowości w Polsce
Rada ds. Racjonalnego Wykorzystania Zywności przy Federacji Polskich Banków Żywności
15 X w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności odbyła się debata ekspertów zrzeszonych w Radzie z udziałem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisławem Kalembą. Wzięli w niej udział przedstawiciele mediów i publicyści. Debata miała na celu solidaryzowanie się środowisk administracji rządowej, sektora biznesowego, organizacji pozarządowej i dziennikarzy oraz wspólne poszukiwanie najlepszych rozwiązań w walce z marnowaniem żywności.
Źródło: www.bankizywnosci.pl