13% dzieci regularnie marnuje jedzenie - Tesco Polska w swojej akcji uczy niemarnowania żywości
Już po raz 4. ruszył skierowany do dzieci ogólnopolski program „Od uprawy do potrawy” realizowany przez Tesco Polska. Tegoroczna edycja zmienia formułę i skupia się przede wszystkim na problemie marnowania żywności, szczególnie w kontekście postępujących zmian klimatu. Zapisy do programu rozpoczęły się 2 września - udział w akcji gwarantuje darmowe materiały edukacyjne dla dzieci i możliwość uczestnictwa w konkursie z nagrodami.
W dobie nasilających się zmian klimatycznych, Tesco Polska podejmuje problem marnowania żywności i wychodzi do uczniów zerówek i klas 1-4 szkół podstawowych w całej Polsce z programem „Od uprawy do potrawy”. Tegoroczna, czwarta z kolei edycja, różni się od poprzednich nową formułą. Jest to krok do przodu, uwzględniający najbardziej aktualne światowe potrzeby. 13% dzieci w wieku szkolnym marnuje jedzenie regularnie – tzn. przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? 83% wyrzuca je, ponieważ woli sięgnąć po słodycze lub przekąski dostępne w szkolnym sklepiku. 70% nie lubi tego, co dostali na drugie śniadanie. Tak wynika z badania „Przyszłość na talerzu” realizowanego dla Tesco Polska w 2015 roku.
„Już na podstawie codziennych obserwacji można stwierdzić, że problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych dotyka mnóstwo dzieci. Brak wiedzy ujawnia się, gdy stają przed samodzielnym wyborem i podejmują wiele nierozważnych decyzji – czy to decydując się na niezdrowe posiłki, czy wyrzucając zupełnie dobre jedzenie. Właśnie dlatego postawiliśmy na nową formułę IV edycji programu „Od uprawy do potrawy”. Zależy nam na skutecznym rozwiązaniu tego problemu u najmłodszych.” - mówi Daria Kulińska, dyrektor działu komunikacji w Tesco Polska.
Aby zapisać się do programu, wystarczy zarejestrować się przez formularz na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.
Nauczyciele otrzymają darmowe materiały
Program „Od uprawy do potrawy” gwarantuje zarejestrowanym nauczycielom darmowe materiały edukacyjne do pobrania, na bazie których będą mogli poprowadzić swoje zajęcia. Dodatkowo pierwsze 50 nowych Klubów otrzyma edukacyjną grę planszową „Zakupowe Mistrzostwa”. Seria kreatywnych 19 scenariuszy lekcji i gra planszowa pozwalają w ciekawy sposób nauczyć się nowych tematów z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania. Ułatwiają one uczniom praktyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w przyszłości.
Uczniowie razem mogą więcej – poznaj Kluby Niemarnowania Żywności
Każdy z uczestniczących w programie nauczycieli może założyć Klub, czyli grupę od 3 do 30 uczniów, którzy swoimi działaniami będą w szkole promować ideę niemarnowania żywności i tłumaczyć, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Jednym z zadań jest również wskazanie ciekawych pomysłów na ograniczenie tego zjawiska. Przykładowe projekty działań dla Klubów można znaleźć po zalogowaniu na stronie internetowej. To między innymi różnego rodzaju przedsięwzięcia i akcje o charakterze informacyjnym i edukacyjnym.
Konkurs dla Klubów
Co roku, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. W ramach programu, Kluby Niemarnowania Żywności mogą wziąć udział w konkursie „Ratuję, nie marnuję”. Zadanie konkursowe polega na zorganizowaniu w szkole obchodów i stworzenia relacji z tego dnia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne wygrają bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.
-
InfoPras.docx
docx ・59.97 kB
Źródło: Tesco Polska