Zagraniczne staże zawodowe dla młodych kucharzy, cukierników i hotelarzy to nasza specjalność!
Każdy z nas w pewnym okresie swojego życia musi podjąć jedną z najważniejszych decyzji. Musi zdecydować, kim chce być i co może zaoferować społeczności. To bardzo trudne, ponieważ określenie zawodu definiuje naszą ścieżkę życiową, co niesie za sobą wiele konsekwencji. A co jeśli konsekwencje są pyszne?
Wtedy wkraczamy my – Fundacja Zawodowiec!
Jesteśmy organizacją pozarządową, która pomaga młodym ludziom zdobyć kompetencje zawodowe oraz językowe poza granicami naszego kraju. Bardzo zależy nam na tym, aby uatrakcyjnić młodych ludzi na rynku pracy i zapobiec zarzucania wyuczonego zawodu na rzecz innych prac.
Wzięliśmy pod skrzydła najwdzięczniejszą i najsmaczniejszą dziedzinę gospodarczą, jaką jest GASTRONOMIA. Dlaczego? Oczywiście z miłości do jedzenia!
Działamy od 2013r. oferując miesięczne staże w Wielkiej Brytanii dla kucharzy, cukierników i hotelarzy – uczniów oraz absolwentów szkół średnich. Do dzisiaj udało nam się przeszkolić ponad 180 osób i nie ukrywamy, że napawa nas to ogromną dumą. Dzięki środkom pozyskiwanym z programu POWER (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój) zapewniamy naszym podopiecznym naukę w renomowanych instytucjach.
Kucharze i cukiernicy odbywają staże w fantastycznych restauracjach, z którymi współpracujemy już wiele lat. Pod okiem mistrzów sztuk kulinarnych i cukierniczych zdobywają doświadczenie gastronomiczne na poziomie międzynarodowym. Hotelarze, dzięki pracy w zagranicznym hotelu również poszerzają swoje horyzonty, mogąc pracować na różnych stanowiskach po kolei! Bardzo ważnym aspektem dla każdego naszego stażysty jest możliwość podszkolenia swoich umiejętności językowych w pracy oraz poza nią (np. dzięki zdobywaniu znajomości z miejscowymi), a ponadto poznanie wyspiarskiej wielokulturowości otwiera ich na świat dzięki.
Naszą ambicją jest stawianie przed młodymi ludźmi różnych wyzwań, tak aby obudzić w nich kreatywność podczas samodzielnej pracy. Wszyscy wiemy, że teorię wyniesioną ze szkoły należy weryfikować poprzez działania praktyczne, a taki zagraniczny staż jest skokiem w głęboką wodę! Jednak doświadczenie i życie pokazuje, że wszyscy radzą sobie z nim doskonale! Każdy z naszych podopiecznych wynosi ze stażu bardzo dużo, staje się bardziej otwarty, odważniejszy i pewniejszy swoich umiejętności.
Nasze staże organizujemy kompleksowo, a szansę na wyjazd do Birmingham ma każdy, kto spełnia kryteria zawodowe. Przed wyjazdem zapewniamy szkolenie językowe oraz przygotowanie psychologiczne. Staramy się również odpowiednio zaznajomić kandydatów z bogatą kulturą Wielkiej Brytanii. Po naszej stronie leży również organizacja podróży w dwie strony, opieka na miejscu, dostosowanie odpowiednich miejsc stażu. Każdy z uczestników zostaje przypisany do danego miejsca pod kątem umiejętności językowych oraz zawodowych. Zapewniamy kieszonkowe na miejscowe wydatki oraz wyżywienie w miejscach stażu. Wszyscy uczestnicy zakwaterowani są w wynajętym i przeznaczonym wyłącznie dla nich domu, gdzie muszą podzielić się obowiązkami prowadzenia go. To również świetna lekcja życia, a dla niektórych pierwsza szansa na usamodzielnienie. Dla każdej grupy organizujemy wyjazd do Londynu – nie można być w Wielkiej Brytanii i nie zwiedzić stolicy! Wolnego czasu jest sporo, gdyż praca odbywa się w trybie zmianowym: 5 dni w tygodniu po 8h dziennie. Każdy może wykorzystać go jak chce, a zdecydowana większość zwiedza miasto i okoliczne miejscowości, nawiązuje ciekawe znajomości czy buszuje po straganach w poszukiwaniu skarbów ;) Każdy znajdzie coś dla siebie – nie samą pracą człowiek żyje!
Nasi podopieczni po ukończeniu stażu zdobywają certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk, w tym najważniejszy: Europass Mobilność. Jednym z warunków zdobycia certyfikatu jest wykonanie pracy zaliczeniowej.
Ostatni zakończony sukcesem projekt pt. „Sukces jest produktem pracy – staże zawodowe dla kucharzy i cukierników” o numerze POWERVET-2018-1-PL01-KA102-049173, pozwolił nam wysłać do Birmingham łącznie 44 osoby ( 20 hotelarzy, 17 kucharzy i 7 cukierników ). Uczestnicy pochodzili ze szkół, z którymi stale współpracujemy: Technikum Menedżerskie Bydgoszcz, ZS nr3 w Skierniewicach, Szkoła Policealna GoWork. Odbywali miesięczne staże ( od lipca do lutego ) w restauracjach: The Bank, San Carlo, Cielo, Cucina Rustica, Pasta di Piazza oraz hotelu Cobden Hotel. Miejsca stażowe dobierane są przede wszystkich poziomem języka angielskiego. Chcemy, aby każdy wyniósł z praktyk jak najwięcej, nie martwiąc się nadto barierami językowymi.
Efekty prac zaliczeniowych zeszłorocznych stażystów, w formacie PDF, można zobaczyć tutaj 😊 -> https://drive.google.com/file/d/1ewcRTyw9G0KP8vb9riDCXPfS8HBqIvN7/view
W tym roku nowością dla nas było wysłanie na staż hotelarzy. Za namową szkół partnerskich udało nam się zorganizować i przeprowadzić staże dla młodzieży również z tej branży! Jesteśmy wdzięczni za tę szansę, gdyż uwielbiamy się rozwijać i poszerzać własne horyzonty!
Praca przy organizacji praktyk jest trudna, nieprzewidywalna i często zaskakująca. Zawsze tam, gdzie pojawia się czynnik ludzki można napotkać wiele komplikacji, jednak wszyscy w Fundacji bardzo kochamy to co robimy! Dostajemy mnóstwo wiadomości od naszych byłych stażystów, często w nich dziękują za tę szansę, którą od nas dostali. Serca nam rosną kiedy to wszystko czytamy i mocno utwierdzamy się w przekonaniu, że nasz trud i wysiłek ma sens. Z czego jesteśmy niezmiernie dumni!
Relacje z naszych staży można prześledzić tutaj: https://www.facebook.com/stazezagranicznekucharze
www.fundacjazawodowiec.pl.tl
Serdecznie zapraszamy szkoły z całej Polski do współpracy! Przygotowujemy się obecnie do realizacji kolejnego projektu i wierzymy, że osób na staż nie zabraknie! W końcu wszyscy walczymy o dobrą przyszłość naszej młodzieży :)
Źródło: www.fundacjazawodowiec.pl.tl