Wykład, degustacja i spotkanie z Billem Clintonem w szkole gotowania
13 kwietnia odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Szkoła Zdrowego Gotowania zorganizowane przez filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Szczecinku. Można było na nim wysłuchać wykładu na temat znaczenia zbóż w odżywianiu, skosztować smacznych i zdrowych potraw oraz przekonać się, jak zmiana stylu życia pomogła byłemu prezydentowi Stanów Zjednoczonych.
Wykład pt. Największy skandal zbożowy ujawnił wiele niezwykłych faktów dotyczących różnicy pomiędzy białą a razową mąką.
– Jedząc produkty ze zbóż rafinowanych, ograbiamy się z 80% witaminy B1, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – mówi Piotr Samulak, prelegent. –Ponadto pozbawiamy się wielu innych cennych witamin i minerałów.
Zaciekawienie wzbudził też zaprezentowany wywiad z Billem Clintonem, który został weganem. Do tej decyzji skłoniły go poważne kłopoty zdrowotne. Pomimo licznych zabiegów medycznych, w tym operacji wszczepienia by-passów, borykał się on ze skutkami zaawansowanej choroby wieńcowej. Znaczącą poprawę przyniosła dopiero zmiana sposobu odżywiania. Oprócz zaniku złogów miażdżycowych, nowa dieta pozwoliła mu też schudnąć –obecnie waży tyle, ile w czasach szkoły średniej.
Na spotkaniu wolontariusze przedstawili sposób przyrządzenia oraz przeprowadzili degustację past i pasztetów przyrządzonych fasoli, soczewicy, cieciorki i grochu.
– Wśród uczestników były między innymi trzy starsze panie, wegetarianki – mówi Piotr Samulak. – Chwaliły nasz program i podobnie jak inni uczestnicy wysoko oceniały jego poziom merytoryczny. Już planujemy kolejne podobne spotkanie.
(aw)