Wrocław dla prawa do bezpiecznej żywności. Roślinna Szkoła zaczyna ultramaraton lokalny
Green REV Institute od lat walczy o zniesienie ograniczeń prawnych, czyli nowelizację Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. To rozporządzenie narzuca placówkom nabiał zwierzęcy i mięso ryb, nie proponując pełnowartościowych zamienników roślinnych.
Doktor Robert Maślak, Radny Miasta Wrocławia: „Było to tak. W kampanii wyborczej do Rady Miejskiej zobowiązaliśmy się, że będziemy wdrażać postulaty Roślinnej Szkoły (w komentarzu), w tym dostępu do zdrowych roślinnych posiłków w szkołach. To inicjatywa Green REV Institute (mam zaszczyt zasiadać w radzie ekspertów instytutu), a my byliśmy wtedy w czwórkę. Oprócz mnie, Anna Maria Łozińska, Dorota Pędziwiatr – Radna Miejska Wrocławia i Aleksander Obłąk.
Ja i Dorota dostaliśmy się do Rady, Ania i Alek niestety nie, choć niewiele głosów im zabrakło. Prawie od razu zaczęliśmy starania o wprowadzenie posiłków roślinnych w szkołach. Naszym sprzymierzeńcem był Dr Ryszard Kessler – Wiceprezydent Wrocławia odpowiadający za edukację. Okazało się, że także szefostwo Departamentu Edukacji UM jest otwarte na takie inicjatywy. Na przeszkodzie stanęły niestety anachroniczne, niezgodne ze współczesną wiedzą naukową, przepisy Ministerstwa Zdrowia. Wprowadzenie w szkołach diety roślinnej nie jest możliwe. W grę wchodzi tylko dieta bezmięsna.
Tak też się stało. Od lutego 2025 do jedenastu przedszkoli i szkół podstawowych (szkoły ponadpodstawowe nie leżą w gestii magistratu) wchodzi opcja wyboru diety wegetariańskiej. Pilotaż ma trwać do wakacji. Jeśli rodzice będą wybierać tę zdrowszą opcję, program zostanie rozszerzony. Ktoś powie, że to niewiele i będzie miał rację, jeśli spojrzy się na to z perspektywy Europy, gdzie w wielu krajach wybór w szkołach, czy szpitalach to jest standard. W polskich warunkach Wrocław jest liderem! Nie słodkie batony, parówki, mięso, tylko warzywa, strączkowe, zboża, orzechy, owoce. Nad projektem będzie miała pieczę dietetyczka Grażyna Karczewska z Kuźnia Zdrowych Nawyków. Posiłki muszą spełniać określone normy niezależnie od tego, czy są mięsne, czy nie”.
Green REV Institute od lat walczy o zniesienie ograniczeń prawnych, czyli nowelizację Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. To rozporządzenie narzuca placówkom nabiał zwierzęcy i mięso ryb, nie proponując pełnowartościowych zamienników roślinnych.
„W 2024 r. Green REV Institute wraz z ponad stu organizacjami, środowiskiem naukowym, a także Wicemarszałkinią Senatu Magdaleną Biejat, radnymi Filipem Pelcem, Martą Szczepańską, Dorotą Kałłaur wręczył Izabeli Leszczynie, Ministrze Zdrowia apel o zniesienie systemowych barier w dostępie i promocji w pełni roślinnej żywności! Mamy odpowiedź Ministerstwa, które obiecuje zmiany i częściowe zniesienie narzucanych dzisiaj regulacji. To dużo, ale to, co robi Wrocław, to prawdziwy krok do uczciwej, zdrowszej żywności i dobrej edukacji! Dziękujemy za odwagę i słuchanie głosu nauki i społeczności szkolnej” – Anna Spurek REV.
Program Roślinna Szkoła to wypracowany przez REV, Future Food 4 Climate, Klub Myśli Ekologicznej, Fundację Onkologiczną Rakiety, PROM, Rodziców dla Klimatu kompleksowy plan działań, z mapą 10 postulatów od lokalnych polityk po zagwarantowanie prawa do wegańskich posiłków dla wszystkich. Program wdraża i wzmacnia pięćdziesięcioro radnych w całej Polsce, Posłanka do PE Joanna Scheuring-Wielgus, Poseł Robert Biedroń oraz Posłowie i Posłanki na Sejm.
Źródło: Green REV Institute