(PAP) Od Nowej Zelandii po Polskę, od RPA po Hiszpanię - między 13 a 15 maja br. kawosze z ponad 15 państw świata symbolicznie połączą siły w ramach akcji World Fairtrade Challenge, wypijając w sumie ponad 5 milionów filiżanek kawy Fairtrade. Celem akcji jest zamanifestowanie solidarności z rolnikami uprawiającymi kawę w krajach globalnego Południa, którzy zmagają się ze skutkami zmian klimatu.
Zmiany klimatu odciskają swe piętno na pracy i życiu milionów drobnych producentów kawy, którzy najbardziej odczuwają skutki anomalii pogodowych, suszy, powodzi oraz pojawiania się nowych szkodników i chorób roślin. Nagłe zmiany pogody znacznie utrudniają uprawę i zbiór plonów, ponieważ kawowce są niezwykle wrażliwe na zmiany temperatury.
Rolnikom na całym świecie coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość kawy, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom.
Fairtrade wspiera rolników produkujących kawę, oferując dostęp do fachowej wiedzy rolniczej i funduszy umożliwiających skuteczne przystosowywanie produkcji w celu minimalizowania negatywnych skutków zmian klimatu.
"Ogromne zainteresowanie akcją World Fairtrade Challenge to wyraźny sygnał, że kawoszom nie jest obojętny los drobnych rolników - powiedział Zbigniew Szalbot, członek Zarządu Fundacji "Koalicja Sprawiedliwego Handlu" - Fairtrade Polska. - Udział w akcji zadeklarowali uczniowie, studenci, pracownicy firm, sklepikarze, właściciele kawiarni, a nawet sami producenci kawy. Wiek, pozycja społeczna czy zajmowane stanowisko są tutaj bez znaczenia".
Konsumenci mogą okazywać wsparcie rolnikom w bardzo prosty i bezpośredni sposób: im więcej kawy sprzedawane jest na warunkach Fairtrade, tym większa korzyść dla drobnych producentów.
Źródło informacji: Fairtrade Polska
Źródło: Centrum Prasowe PAP