Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Przedświąteczne przygotowania ruszyły pełną parą. W wielu domach trwają porządki, sklepy przeżywają oblężenie, powstaną tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety, jak co roku, po świętach zostanie dużo odpadów, nie wszystkie potrawy zostaną zjedzone i część dań wyląduje w śmietniku. Nie będzie to zatem ani humanitarne, ani moralne i ekologiczne.
Może warto w trakcie przygotowań do Wielkanocy skorzystać z kilku wielkanocnych eko-rad?
- Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko się psują oraz są najczęściej spożywane: chleb, ziemniaki i wędliny. Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Może zatem przed zrobieniem zakupów przejrzyjmy ich listę i spróbujmy kupić troszkę mniej, aby nie powstał nadmiar, który wyląduje na śmietniku.
- Wyrzucając jedzenie, marnujemy także czas, surowce, energię związane z jego produkcją, transportem, zakupem oraz przechowywaniem; wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisję gazów cieplarnianych. Robiąc zakupy, pomyślmy zatem także o klimacie, tak aby zadbać o rodzinny klimat Wielkanocy, jak i o klimat Ziemi.
- Marnowanie żywności związane jest nie tylko z nadmiernymi zakupami, ale także z brakiem wiedzy o sposobach przechowywania żywności. To, co kupimy przechowujmy w taki sposób, aby jak najdłużej zachować jego najwyższą jakoś. Przykładem mogą być choćby tak popularne na Wielkanoc jajka. Jajka można przechowywać w lodówce przez ok. 14 dni bez obawy o ich wartość odżywczą, w lodówce, gdzie najczęściej znajduje się specjalna półka do przechowywania jajek, należy umieszczać je zwężonym końcem ku dołowi. Najlepiej, jeśli jajka nie mają bliskiego kontaktu z innymi produktami, bowiem łatwo przejmują ich smak i zapach.
- Warto również nauczyć się, jak można przedłużać trwałość pożywienia oraz jak można różnorodnie je wykorzystać. Jajka znów mogą być dobrym tego przykładem. Żółtka jaja, które pozostały po pieczeniu lub gotowaniu, można przechowywać w zamrażarce i zużyć później. Należy je wymieszać z odrobiną cukru lub soli, przetrwają wtedy nawet do 10 miesięcy! Sporo dobrych rad, jak nie marnować żywności, jest na stronie www.niemarnuje.pl.
- Pamiętajmy również, że zawsze możemy się podzielić nadmiarem jedzenia z potrzebującymi. Wciąż w Polsce mamy dużo obszarów niedożywienia. W naszych miastach działają różne instytucje pomocy społecznej. Jeżeli udzielimy im bezpłatnej pomocy żywnościowej, możemy mieć pewność, że pomożemy naprawdę potrzebującym.
Dla wszystkich czytelników NGO.PL, którzy zawędrowali na tę stronę Świąt Wielkanocnych w Dobrym Klimacie i Mokrego Dyngusa - życzy cały zespół Fundacji EkoRozwoju.
Źródło: Fundacja EkoRozwoju
Ten tekst został nadesłany do portalu. Redakcja ngo.pl nie jest jego autorem.
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.