Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Spotkania połączone są z bezpłatnymi pokazami kulinarnymi. Pierwsze odbyły się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej i Zieleniaku na Ochocie. Kolejne zaplanowane są w najbliższych dniach.
Warszawa jest pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia dobrze działającej i zrównoważonej polityki żywnościowej. Stolica spełnia w ten sposób zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego jest sygnatariuszem. W mieście prowadzone są liczne programy edukacyjne, np. w szkołach „Wiem, co jem”, czy „Ekologia na widelcu”, a na targowiskach „Nie marnuje”.
Podczas spotkań na targowiskach kupcy i mieszkańcy dowiadują się, co zrobić, żeby zmniejszyć ilość wyrzucanych warzyw i owoców. Mogą również wziąć udział w pokazach kulinarnych, podczas których szef kuchni Anna Klajmon (uczestniczka programu TOP CHEF) pokazuje, jakie potrawy można przyrządzić z pozornie bezużytecznych warzyw i owoców. Natomiast edukatorka Sylwia Lenartowicz opowiada co konkretnie zrobić, żeby ograniczyć marnotrawienie żywności.
Zależy nam na tym, żeby to, co dziś robimy, wpłynęło w kolejnych latach na zmianę nawyków i przyzwyczajeń nas wszystkich. Żebyśmy nie marnowali żywności, a przynajmniej znacznie to marnowanie ograniczyli – mówi dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego Karolina Zdrodowska.
W kwietniu na warszawskich targowiskach odbędzie się jeszcze kilka spotkań dotyczących niemarnowania żywności:
- 5.04 (wtorek) targowisko Wolumen, godz. 10:00-13:00;
- 6.04 (środa) Centrum Handlowe Szembeka, godz. 10:00-13:00;
- 7.04 (czwartek) Ryneczek Poraje godz. 10:00-13:00;
- 8.04 (piątek) targowisko na rogu ul. Afrykańskiej i ul. Egipskiej, godz. 11:00-14:00;
- 12.04 (wtorek) targowisko Wałbrzyska, godz. 10:00-13:00;
- 15.04 (piątek) Hale Mirowskie, godz. 10:00-13:00.
Spotkania edukacyjne są wstępem do kolejnych działań zaplanowanych w ramach programu „Nie marnuje”. W połowie kwietnia wystartuje zbiórka żywności, do udziału w której zostaną zaproszeni kupcy z warszawskich targowisk.
Ubiegłoroczna, pilotażowa zbiórka zakończyła się sukcesem. Była prowadzona na trzech targowiskach wraz z Bankiem Żywności.
Kupcy z trzech warszawskich targowisk – Wolumen, przy Halach Mirowskich i Tarbem – oddali prawie 3 tony warzyw i owoców. To wielki sukces! Zbiórka trwała 19 dni. Zebrana żywność, po segregacji została przekazana warszawskim organizacjom wspierającym osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebującym. Trafiła np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu – wspomina dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego Karolina Zdrodowska.
Źródło: Urząd m.st. Warszawy