30 wydarzeń w całej Polsce oraz wyniki najnowszych badań opinii publicznej nt. marnowania jedzenia w szkołach przez uczniów i w gospodarstwach domowych
W tym roku tematem obchodzonego przez Banki Żywności, Światowego Dnia Żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia przez uczniów. 16 Banków Żywności organizuje lokalne wydarzenia edukacyjne. Ponadto Federacja Polskich Banków Żywności publikuje Raport Nie marnuj jedzenia 2015. Z badań wynika, że świadomość problemu marnowania żywności wzrasta. ¾ ankietowanych (68% ) twierdzi, że marnowanie żywności to problem polskich szkół. Z badań wynika także, że rodzice chcą aby szkoła podjęła działania na rzecz rozwiązywania problemu marnowania żywności przez uczniów.
Światowy Dzień Żywności w 30 miejscowościach
Banki Żywność w tym roku nagłaśniają temat zapobiegania marnowaniu żywności w szkołach. 16 Banków Żywności zorganizuje pikniki edukacyjne, warsztaty, happaningi i akcje dla przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich oraz dla mieszkańców miasta. Partnerem Strategicznym Obchodów Światowego Dnia Żywności jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dzięki któremu Banki Żywności będą mogły dotrzeć do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli z przekazem Nie marnuj jedzenia!.
Czy polscy uczniowie szanują, czy marnują jedzenie?
W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności, Federacja Polskich Banków Żywności publikuje Raport Nie marnuj jedzenia 2015. Z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji, wynika, że niemal wszyscy (91%) są zgodni , iż nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzić w szkołach działania ograniczające marnowanie żywności przez dzieci stołówki. Jak zatem rozwiązać problem marnowania żywności przez uczniów w szkołach? Jednym z innowacyjnych pomysłów może być możliwość zabierania przez uczniów niewydanych lub nieskończonych posiłków ze szkolnych stołówek, aby zjeść je w domu, podzielić się bliskimi lub samotnymi, ubogimi sąsiadami. Aż 85% ankietowanych popiera ten pomysł. Badania wskazują, że na spożywanie przez uczniów posiłków bez marnowania może mieć wpływ także reorganizacja przerwy śniadaniowej, tak, aby uczniowie mieli zapewnione jak najlepsze warunki do spożycia posiłku np. wydłużenie czasu przerwy (77%).
Banki Żywności chcą spopularyzować Zasadę 4P wśród uczniów
Najbardziej poruszającym wynikiem jest opinia ankietowanych o polskich dzieciach, 3 na 4 osoby twierdzą, że dzieci w Polsce nie szanują jedzenia. - Bardzo niepokoi nas wynik badania - opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks - milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli. - komentuje badania Marek Borowski – Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Zapamiętać zasadę 4P
Banki Żywności jako rozwiązanie śmierdzącej sprawy marnowania chcą spopularyzować wśród uczniów z pomocą rodziców i nauczycieli zasadę 4P. Jej treść to 1. Pakuj starannie posiłek.
- Poproś o mniejsze porcje – w domu, na stołówce, czy w restauracji, jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całej porcji.
- Podziel się z innymi – nienadgryzioną kanapkę oraz nienapoczęty owoc lub sok możesz podarować koleżance lub koledze, jeśli nie chcesz jej zjeść.
- Pięć posiłków dziennie - dobrze zbilansowanych i zaplanowanych o odpowiednich porach pozwala prawidłowo się odżywiać i przy okazji ograniczać marnowanie jedzenia (to co zaplanowana jest przez nas spożyte).
Federacja Polskich Banków Żywności zachęca szkoły do realizacji działań lekcyjnych i programów na terenie jednostki oświatowej dotyczących ograniczania marnowania żywności. Nauczyciele i uczniowie mogą wziąć udział w dwóch programach edukacyjnych: Tesco dla szkół oraz Żyj smacznie i zdrowo. W ramach programów są zapewnione scenariusze dla nauczycieli i ciekawe konkursy.
Co Polacy marnują w swoich domach?
Banki Żywności zbadały także skalę i przyczyny marnowania jedzenia przez konsumentów. Badania zostały przeprowadzone wśród konsumentów używających internetu w wieku 18-75 lat w październiku br. Aż 60% ankietowanych przyznaje, że regularnie marnuje jedzenie!
Pobierz
-
Raport
pdf ・914.51 kB
-
Informacja prasowa
pdf ・346.55 kB
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności