Dziś obchodzimy Światowy Dzień Lasów Deszczowych. Bez nich nie moglibyśmy zacząć dnia od kawy, poprawić sobie humoru kostką czekolady, wyleczyć wielu chorób, a przede wszystkim – po prostu żyć. Choć wydają się odległe to również my – Polacy korzystamy z obfitości lasów deszczowych i mamy znaczący wpływ na ich kondycję.
Jaki wpływ mają lasy deszczowe na klimat?
Z samej Amazonii pochodzi aż 20% tlenu, którym oddychamy i słodkiej wody, którą pijemy. Lasy deszczowe pochłaniają dwutlenek węgla, stabilizują klimat i są domem dla połowy gatunków roślin i zwierząt na świecie. Jako pochłaniacze dwutlenku węgla są naszym największym sprzymierzeńcem w walce ze zmianą klimatu.
„Nie będziemy w stanie rozwiązać kryzysu klimatycznego i kryzysu związanego z utratą różnorodności biologicznej bez priorytetowego traktowania ochrony lasów pierwotnych. Dlatego, oprócz działań na rzecz ochrony ostatnich fragmentów lasów naturalnych w Europie, takich jak Puszcza Białowieska, prowadzimy też działania zmierzające do zachowania tych odleglejszych ekosystemów takich jak Dawna Tenasserim” – mówi Tomasz Pezold Knežević, ekspert ds. obszarów chronionych WWF Polska.
Czy lasy deszczowe mają wpływ na nasze zdrowie?
Dziś w dobie pandemii szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na regulacyjną rolę lasów deszczowych. Ich niezwykła różnorodność biologiczna zapobiega dominacji wirusów i bakterii niebezpiecznych dla ludzi. Składniki środków używanych do leczenia malarii, białaczki, jaskry i wielu innych chorób pochodzą z roślin znalezionych w Amazonii – największym lesie deszczowym na świecie.
Sięgając do lodówki, sięgasz do lasu deszczowego
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A czy wyobrażamy sobie dziś dzieciństwo bez czekolady? Wystarczy zajrzeć do lodówki, by zrozumieć jak wiele zawdzięczamy lasom deszczowym. Około 80% naszego jedzenia pochodzi z tych zdawałoby się odległych ekosystemów. Rośliny odkryte niegdyś w lesie deszczowym stały się podstawą naszej diety na całym świecie. Należą do nich m.in. ryż, pomidory, ziemniaki, czarny pieprz, ananasy, kukurydza, kawa czy kakao.
Nie musimy ruszać w podróż na drugi koniec świata, by korzystać z tego, co daje nam obecność lasów deszczowych na Ziemi. Dlatego warto już dziś zacząć działać na rzecz ich ochrony, doceniając wszystko, co im zawdzięczamy. Jak to zrobić?
Zachęcamy do przeczytania artykułu.
Źródło: Fundacja WWF Polska