Stargard Szczeciński: naukowo i poetycko w Szkole Zdrowego Gotowania
Pod znakiem ciekawych danych dotyczących odżywiania oraz… poetyckiej refleksji upłynęło spotkanie Szkoły Zdrowego Gotowania, które odbyło się 11 lutego w siedzibie filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Stargardzie Szczecińskim. Prowadząca zajęcia mówiła o składnikach pokarmowych, z jakich powinno się składać pełnowartościowe śniadanie. I zaprezentowała humorystyczny wiersz Wisławy Szymborskiej.
– Wzorowe śniadanie powinno składać się w 54% z owoców – mówi Urszula Rusin, kierownik filii ChSCh w Stargardzie Szczecińskim. – To one dostarczają nam bowiem dużo naturalnego cukru, dającego energię. W drugiej kolejności powinniśmy spożywać produkty pełnoziarniste: kasze, płatki czy chleb razowy. Te rzeczy powinny stanowić 36% posiłku. Pozostałe 10 % należy uzupełnić orzechami i innymi nasionami.
Ponieważ istotą zajęć Szkoły Zdrowego Gotowania jest nie tyle teoria, co praktyka, na uczestników czekał oczywiście pokaz przygotowania zdrowych past śniadaniowych do chleba: z soczewicy, słonecznika, orzechów czy ryżu. Jak zwykle odbyła się też degustacja.
W dobry humor wprawiła wszystkich prezentacja jednego z wierszy zmarłej niedawno Wisławy Szymborskiej pt. Jak ja się czuję. Choć nie nawiązywał on bezpośrednio do tematu spotkania, bo mówi o życiu osoby w podeszłym wieku, to jednak w myśl zasady, że optymiści żyją dłużej, ten zabawny, pełen ciepła utwór był doskonałym uzupełnieniem zajęć o tematyce zdrowotnej.
A już niebawem… warsztaty na temat tego, jak przyrządzić coś słodkiego i zdrowego.
Udział w Szkole Zdrowego Gotowania jest bezpłatny
(aw)