W Szkole Zdrowego Gotowania prowadzonej w Stargardzie Szczecińskim przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) można było do tej pory nauczyć się, jak przyrządzić wegetariański obiad czy śniadanie. Ostatnio, 4 marca organizatorzy przygotowali dla wszystkich prawdziwą niespodziankę. Pokazali, jak zrobić deser bez cukru.
Niektóre z przyrządzonych podczas spotkania deserów nie zawierały ani grama rafinowanego cukru. Inne zawierały jego małą ilość, zaś słodkość zyskały dzięki wykorzystaniu takich składników, jak syrop klonowy, jabłka, daktyle, banany czy brązowy cukier.
– Tymi składnikami możemy zastępować tradycyjny, biały cukier w naszych deserach – mówi Urszula Rusin, kierownik filii.
Podczas ostatniej Szkoły Zdrowego Gotowania uczestnicy mogli skosztować takich dań, jak galaretka kokosowa, ciasto marchewkowe, budyń ryżowy czy ciasto z płatków owsianych i jabłek z masą śliwkowo-daktylową. Wszystko było nie tylko pyszne, ale zawierało też wiele cennych składników odżywczych.
– Olej kokosowy na przykład posiada silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne – mówi Urszula Rusin. – Zaś przez mieszkańców Wysp Pacyfiku owoc palmy kokosowej jest nazywany lekarstwem na wszystkie choroby.
Degustację uzupełniła prezentacja na temat tego, jak zamienić witaminy syntetyczne na naturalne, zawarte w owocach i nasionach.
Atmosfera spotkania sprzyjała też dyskusji i wymianie doświadczeń. Będą one przydatne również podczas następnych zajęć, gdyż wtedy każdy z uczestników będzie miał możliwość zaprezentowania swoich ulubionych przepisów.
Udział w zajęciach Szkoły Zdrowego Gotowania jest bezpłatny.
(aw)