Smak przyszłości. Posłuchaj Wegańskich Biznesów na Green Film Festival
W sierpniu 2023 odbywa się kolejna edycja Green Film Festival w Krakowie, festiwalu filmowego, który pokazuje i wspiera filmy i projekty zaangażowane środowiskowo, społecznie i klimatycznie. Dzień czwarty, 16 sierpnia br. odbędzie się pod hasłem Smak Przyszłości. W ramach filmu zakwalifikowana została produkcja Green REV Institute – Posłuchaj Wegańskich Biznesów (2022).
„Posłuchaj Wegańskich Biznesów” to drugi film dokumentalny produkcji Green REV Institute. Po „Wegańskiej Warszawie” zdecydowaliśmy się na opowieść o polskich biznespersonach: założycielkach It's Bean, inwestorach z FoodTech.ac, twórcach Yoush, prezesce Polsoi / Well Well Group oraz rolniczce nowej ery farm wertykalnych z Listnego Cudu.
„Posłuchaj” to opowieść o marzeniu o biznesie, który nie zanieczyszcza, nie szkodzi, stanowi odpowiedź na wyzwania, adaptuje i zmienia gospodarkę dla ludzi, zwierząt i planety. To także historia systemu, który takim biznesom nie pomaga, a stawia przeszkody i nie wspiera, broniąc przemysłowego status quo mięsa, nabiału i jaj.
Kasia Siczek z It's Bean mówi o marzeniu – wegańskiej mleczarni, a jej wspólniczka Paulina Barros wskazuje jednocześnie, jak Unia Europejska cenzuruje nazewnictwo wegańskiego nabiału i nie inwestuje w rozwój nowej, opartej na roślinach gospodarki.
Piotr i Misza z FoodTech.ac marzą o inwestorach i inwestorkach, którzy z „tradycyjnych” branż wejdą w nową erę food – jedzenia dla przyszłości, z myślą o kolejnych pokoleniach. Matylda z Listnego Cudu pokazuje swoją farmę i wskazuje na konkretne dane dot. budowania niezależności żywnościowej miast. Katarzyna Gębala z Polsoi (Well Well Group) opowiada o początkach działania dzisiejszego imperium tofu i roślinnych wędlin. Wiktor i Zbyszek z Yoush opowiadają o roli nauki w budowaniu żywności, która jest zdrowa, wegańska i odpowiada na potrzeby środowiskowe.
„Posłuchaj Wegańskich Biznesów” zobaczycie w Krakowie, w Kinie Centralnym (Bulwar Czerwieński (na wysokości ul. Smoczej) o godzinie 17:30, a zaraz po projekcji odbędzie się debata i dyskusja – Jaka czeka nas przyszłość jedzenia, z udziałem koordynatorki ds. partnerstwa i członkini zarządu Green REV Institute Morgan Janowicz.
Morgan Janowicz: „Chciałabym powiedzieć wegańska, roślinna, etyczna, lokalna, nieprzetworzona, niemarnowana… Taka, która powstaje z korzyścią dla człowieka, bez szkody dla zwierząt – tych tzw. hodowlanych oraz dzikich. Chciałabym, bo wiem, że ta przyszłość nie czeka – taką przyszłość musimy wywalczyć, zmieniając konsekwentnie i żmudnie, każdego dnia system. Transformacja systemu żywności spadła z agendy politycznej i decyzyjnej na koniec kolejki. Europejska Partia Ludowa (EPP, jedna z największych grup w Parlamencie Europejskim) mówi już wprost, że bezpieczeństwo żywnościowe nie może być naruszone i zagrożone przez Europejski Zielony Ład! Czy politycy naprawdę nie rozumieją, że bez mocnego i zdecydowanego wprowadzenia dzisiaj i tutaj reform Zielonego Ładu nie będzie żywności? Ile razy my – młodsi i młodsze musimy powtarzać, że na martwej planecie nie ma zysków korporacji i koncernów mięsnych, mleczarskich i jajczarskich? Dlatego tak ważne jest tworzenie oddolnego ruchu, masy krytycznej dla naprawy naszych talerzy. Skoro politycy mówią poczekajcie, to my mówimy – patrzcie na nas, dzisiaj siła to aktywizm i współpraca są zmianą”.
Źródło: Green REV Institute