Każdy z nas marzy o świetnym wyglądzie bez zbędnych wyrzeczeń. Powszechnie uważa się, że to niemożliwe, tymczasem okazuje się, że wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad, żeby pozostać szczupłym i zdrowym bez stosowania morderczej diety.
Przede wszystkim należy zwracać uwagę na to, co jemy i jakie mamy nawyki żywieniowe. Spożywane w nadmiarze tłuste, kaloryczne potrawy nigdy nie sprawią, że utrzymamy stałą, pożądaną wagę.
O tajnikach jedzenia bez ograniczeń opowiadała Izabela Lewosińska, psychopedagog i promotor zdrowia 17 października na ostatnim spotkaniu skoczowskiego klubu zdrowia w ramach cyklu wykładów pt. Sposób na zdrowe życie. Prelegent zwróciła szczególną uwagę na to, jak starannie dobierać produkty żywnościowe, aby normalnie jeść i nie przytyć. Bez ograniczeń można sięgnąć po wszelkiego rodzaju sałatki owocowo- warzywne oraz pojedyncze owoce i warzywa, ale należy uważać, z czego sporządzamy sosy, które do nich dodajemy. Dobrze jest zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, a olej oliwą z oliwek.
Na zakończenie wykładu tradycyjnie odbyła się degustacja żywności, a chętni zgłosili się do prelegentki po porady żywnościowe oraz na bezpłatne badania ciśnienia krwi, cukru oraz pomiar tkanki tłuszczowej.
(mp)