Odporność organizmu jest bardzo ważna, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę. O różnych sposobach na to, jak postawić na nogi nasz organizm mówiła w poniedziałek, 19 grudnia Bożena Kropka, dietetyk. Jej wykład zorganizowano w ramach zajęć Klubu Zdrowia w Skoczowie prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh).
Żyworódka, imbir, czosnek to niektóre z roślin, które doskonale sprawdzają się w łagodzeniu objawów przeziębienia. Żucie liści żyworódki polecane jest przy bólu gardła, herbatka imbirowa pomaga zapobiec chorobie, gdy pijemy ją zaraz po wyziębieniu organizmu, czosnek natomiast ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Prelegent mówiła też o najlepszych źródłach witaminy C. Są nimi m.in. dzika róża, brokuły i kapusta. Prawdziwymi „rekordzistkami” są papryka czerwona i pietruszka, a dokładnie nać pietruszki. Pierwsza z nich w 100 g zawiera 144 mg witaminy C, zaś druga aż 177 mg, co stanowi ponad 200% dziennego zapotrzebowania!
– Pomimo okresu świątecznego na spotkanie klubu przyszło dużo osób – mówi Andrzej Cichy, kierownik klubu. – Temat wzbudził spore zainteresowanie. Niektórzy prosili, by zatrzymywać slajdy prezentowane przez prelegentkę, by móc dokładnie zapoznać się z ich treścią. Nie zabrakło też oczywiście możliwości wykonania prostych badań i degustacji.
Jak zwykle na uczestników, którzy gościli w klubie po raz pierwszy, czekały też drobne upominki. Były to kalendarze na nowy rok.
Skoczowski klub zdrowia działa od 2008 roku. Jego spotkania odbywają się w każdy trzeci poniedziałek miesiąca w Zespole Szkół nr 1, przy ul. Gustawa Morcinka 20.
(aw)