Robert Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: „zmiana zaczyna się na talerzu”
Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change – społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by wspólnie zacząć serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów, z jakimi zmaga się współczesny świat.
Świadomość społeczeństwa rośnie z dnia na dzień, a razem z nią – zapotrzebowanie na roślinne dania w restauracjach, barach i kantynach. W ramach projektu Chefs for Change, wszystkie osoby pracujące w gastronomii mogą skorzystać z darmowego wsparcia: przepisów, inspiracji, bezpłatnych szkoleń online i promocji w mediach społecznościowych.
Do bardziej roślinnego gotowania zachęca ponad dwudziestu szefów i szefowych kuchni, w tym sam Robert Makłowicz, który w krótkiej animacji opowiada o powodach, dla których kucharze z całej Polski angażują się w tytułową “zmianę”. W swoim apelu mówi m.in.:
– Będąc częścią branży gastronomicznej masz moc, by zmieniać świat i tworzyć bardziej roślinny system żywnościowy we współpracy z innymi szefami kuchni i kucharzami.
Zapytany o powody, dla których sam został ambasadorem Chefs For Change, odpowiada:
– Zawsze warto wspierać zdrowy rozsądek, a działania Chefs For Change wynikają właśnie ze zdrowego rozsądku. To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy.
Sam Robert Makłowicz nie poprzestaje na słowach i na swoim kultowym już, choć bardzo młodym kanale na YouTube, pokazuje wiele roślinnych dań.
Społeczność Chefs for Change ma wyjątkowo inkluzywny charakter – tworzą ją promotorzy roślinnej kuchni oraz ponad dwudziestu ambasadorów – szefów i szefowych kuchni, kucharek i kucharzy reprezentujących różnorodne koncepty gastronomiczne, od małomiasteczkowych barów przez wakacyjne kurorty po restauracje fine dining.
Wśród nich znaleźli się m.in.:
Marcin Popielarz – Chef Patron kuchni Restauracji Biały Królik w Gdyni, Head Chef restauracji Biôłi Trus w Leśnym Dworze, Najlepszy Młody Szef Kuchni Europy Środkowo-Wschodniej wg. San Pellegrino Young Chef 2018
Maria Przybyszewska – kucharka promująca zdrowe i świadome jedzenie, która rezydowała w “Opasłym Tomie” i terminowała w słynnej kopenhaskiej Nomie
Marzena Hajn – Szefowa Kuchni Cateringu Kręgliccy
Beata Berlińska – od 15 lat kucharka w Ośrodku Wypoczynkowym “Zacisze Bis” w Koszelówce pod Płockiem
Krzysztof Konieczny – zdobywca nagrody San Pellegrino Young Chef 2019/2020 w kategorii Fine Dining Lovers, obecnie związany z restauracją “Osteria Fino”
Wciąż rosnącą listę ambasadorów można znaleźćtutaj, a wśród nich poza najwyższej klasy szefami i szefowymi kuchni można znaleźć m.in. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózem czy Patryka Piskorza znanego z programu MasterChef Junior – nie ma więc mowy o ograniczeniach wiekowych!
Efektem dotychczasowej współpracy jest m.in. publikacja „Przewodnik po kuchni roślinnej dla restauracji”, który zawiera prawie 100 stron przepisów, inspiracji i rekomendacji. Przewodnik można bezpłatnie pobrać pod tym linkiem.
Dla społeczności Chefs for Change prowadzona jest też seria webinarów w ramach Wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, podczas których za darmo można wysłuchać i skonsultować się z ekspertami z branży gastronomicznej. Harmonogram szkoleń oraz nagrania są dostępne tutaj.
Wszystko wskazuje na to, że kuchnia roślinna jest kuchnią przyszłości. Dostrzegają to zarówno goście, którzy częściej wybierają bezmięsne dania, jak i Komisja Europejska, która zobowiązała się do przekazania 100 mld euro na rzecz zielonej transformacji w latach 2021-2027. Plan uwzględnia inwestycje w alternatywne, również roślinne źródła białka.
Dołącz i zostań ambasadorem!
Jeśli chcesz gotować bardziej roślinnie, możesz korzystać z darmowych źródeł wiedzy i inspiracji dostępnych na stronie www.chefsforchange.pl. Jeśli już masz w swojej ofercie wegańskie dania lub Twoja karta w całości opiera się na potrawach roślinnych, możesz zostać częścią grona ambasadorów Chefs for Change – wystarczy wypełnienie krótkiego formularza. Dzięki temu otrzymasz dodatkową formę promocji dla swojej restauracji w kanałach RoślinnieJemy i Chefs for Change oraz dołączysz do ruchu, który zmienia świat gastronomii na lepszy.
Chefs for Change jest częścią kampanii RoślinnieJemy, która została okrzyknięta kulinarną akcją roku 2019 przez magazyn Vogue. Jej celem jest wspieranie przedstawicieli gastronomii w zmianie oferty na bardziej roślinną. Więcej informacji na www.chefsforchange.pl i www.roslinniejemy.org.
Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki