Puławski klub zdrowia, prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) działa od niedawna, a już zdążył zaskoczyć. Jeden z uczestników ostatnich zajęć nie mógł uwierzyć, że z pospolitego słonecznika można wyczarować pasztet. Aby to sprawdzić, przyszedł na kwietniowe spotkanie. I przy okazji dowiedział się wielu ciekawych rzeczy.
Alina Ciupa, promotor zdrowia mówiła 27 kwietnia o tym, jak pokonać chorobę nowotworową. Jeden z przykładów, jakie podała, stanowiło badanie na grupie mężczyzn z wykrytym wczesnym stadium raka prostaty. Zmiana diety na wegetariańską, co najmniej pół godziny aktywności fizycznej dziennie oraz wyciszenie i spokój sprawiły, że choroba cofnęła się u 100% z nich.
Oprócz interesującego wykładu była możliwość wzięcia udziału w degustacji – tym razem pasztetu z soczewicy i pasty z groszku. Uczestnicy mogli także zaopatrzyć się w książki dotyczące zdrowego stylu życia.
(aw)