Projekt dotyczył wymiany doświadczeń z partnerami 5 krajów europejskich w zakresie tradycji kulinarnej.
Zakończyło się wdrażanie projektu Erasmus + pn. „Silver Heritage”, realizowanego w latach 2020-2022 przez Stowarzyszenie Pozytywnych Zmian z Łomianek wraz z kadrą Centrum dla Niewidomych i Słabowidzących w Krakowie.
W ramach projektu opracowywano wraz z 4 organizacjami z Włoch, Turcji, Grecji i Cypru - programy nauczania pozaformalnego, związane z organizacją zajęć dotyczących szeroko rozumianej tematyki żywienia.
W realizacji warsztatów pomagały osoby starsze, służące swoją wiedzą i doświadczeniem.
Niniejszy projekt był skierowany do edukatorów: nauczycieli i instruktorów, którzy zajmują się zawodowo i niezawodowo edukacją osób zagrożonych wykluczeniem społecznym poprzez niskie kwalifikacje, niskie umiejętności podstawowe, niepełnosprawność, wiek itp.
Poznanie metod i rozwiązań stosowanych w krajach różnych kulturowo – a także kuchni, kultury i tradycji tych krajów – przyczyniło się do podniesienia poziomu wiedzy i kwalifikacji, w tym poznania kuchni naszych regionów, poznania sposobów promocji zdrowych nawyków żywieniowych i zasad zdrowego odżywiania czy idei niemarnowania żywności.
Podniesienie kompetencji edukatorów jest cennym wkładem w europejski obszar umiejętności i kwalifikacji. Ma ono wymiar lokalny, krajowy i europejski, a końcowymi odbiorcami są słuchacze z mniejszymi szansami społecznymi, w tym niepełnosprawni.
Jednym z rezultatów projektu jest międzypokoleniowa książka kucharska, zawierająca dobre praktyki, oryginalne przepisy starszych pokoleń, dostosowane i zmodyfikowane do dzisiejszych realiów i współczesnych potrzeb oraz ciekawe propozycje warsztatów. Jest ona dostępna m.in. na stronie internetowej:
https://www.silver-heritage.eu/_files/ugd/428878_51335812e12f4cc2be1229906620e2e1.pdf
Źródło: Stowarzyszenie Pozytwynych Zmian