Producencie rolny, dowiedz się, gdzie znajduje się twój Bank Żywności!
Banki Żywności - 32 dobroczynne organizacje pozarządowe, chcą nawiązać kontakt z lokalnymi producentami rolnymi w całym kraju. Banki Żywności zachęcają gospodarstwa rolne do stałej współpracy na rzecz zapobiegania marnowania żywności i pomocy najbardziej potrzebującym rodzinom w Polsce.
Marnowanie żywności to kradzież żywności ze stołu ubogich
"Wyrzucane jedzenie jest jakby skradzionym ze stołu ubogich, głodnych! Zachęcam wszystkich do zastanowienia się nad problemem utraty i marnowania żywności, aby znaleźć drogi i sposoby, które podejmując poważnie tę problematykę byłyby nośnikami solidarności i dzielenia się z najbardziej potrzebującymi" – tak, w dniu Ochrony Środowiska Naturalnego, apelował Papież Franciszek.
To przesłanie jest nieustannie aktualne, także w Polsce, gdzie rocznie marnuje się 9 milionów ton żywności. Nadające się do spożycia jedzenie marnowane jest na wszystkich etapach: produkcji, dystrybucji i konsumpcji.
– W Polsce niemal 3 miliony rodzin żyjących w skrajnym ubóstwie, w tym milion dzieci do 18 roku życia. (GUS 2015). Zapraszamy do współpracy producentów rolnych do przekazywania produktów spożywczych, których nie udało się sprzedać lub zebrać z pól lub sadów. Banki Żywności szanują trud i pracę rolników włożone w uprawę roślin, warzyw i owoców oraz hodowlę. Tym bardziej chcemy, aby praca ta nie poszła na marne i posłużyła polskim rodzinom, którym, na co dzień brakuje posiłku – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Żywność – dobro, które angażuje
Bank Żywności to organizacja społeczna (fundacja lub stowarzyszenie) o statusie organizacji pożytku publicznego. W Polsce działają 32 Banki Żywności zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności. Jesteśmy wspólnotą organizacji, naszą misją jest ratowanie żywności przed marnowaniem oraz wspieranie żywnością osób najbardziej potrzebujących w Polsce. Naszą misję realizujemy przez: pozyskiwanie produktów spożywczych od sieci handlowych, marketów, sklepów, producentów rolnych i przez organizowanie zbiorek żywności. Następnie przekazujemy żywność lokalnym organizacjom charytatywnym na rzecz osób ubogich m. in. świetlicom i ogniskom dla dzieci, jadłodajniom, domom dziecka, do hospicjów i innych organizacji.
Zasady współpracy z Bankami Żywności są wystandaryzowane i dopasowane do każdego producenta rolnego, który zdecyduje się przekazać żywność. W ramach projektu "Żywność dobro-które angażuje" – w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG – powstał model współpracy, który krok po kroku objaśnia etapy współpracy dobroczynnej, dbając przy tym o potrzeby darczyńcy.
Model pt.: "Jak pomagać i współpracować z Bankami Żywności" jest rozpowszechniany przez lokalne Ośrodki Doradztwa Rolniczego, przez Banki Żywności. Można również się z nim zapoznać i pobrać ze strony bankizywnosci.pl.
Zapraszamy do dobroczynności gospodarstwa rolne, rynki hurtowe i przetwórnie
Lokalne gospodarstwa rolne przekazują darowizny Bankowi Żywności w Chojnicach. Rolnicy samodzielnie zgłaszają chęć przekazania żywności na rzecz osób potrzebujących lub Bank Żywności inicjuję rozmowy z rolnikami. Rolnicy przekazują głównie warzywa np. ziemniaki. Średnio pozyskiwane jest 7-8 ton produktów rolnych tygodniowo.
Lokalne Rynki Hurtowe i Giełdy Rolno-Spożywcze zachęcane są do podejmowania współpracy z Bankami Żywności opierającej się na dobroczynności. Taka współpraca rozwijana jest między Warszawskim Rolno – Spożywczym Rynkiem Hurtowym na Broniszach oraz Fundacją Bank Żywności SOS w Warszawie.
Dzięki hojności Olsztyńskich młynarzy przetwarzających zboża na mąkę oraz pozyskania zboża od firm skupujących, mąka wydana została organizacjom partnerskim Banku Żywności w Olsztynie. Organizacje przekazywały ją swoim podopiecznym lub wykorzystywały do przygotowania dla nich posiłków. Pozostałości po produkcji np. otręby zostały zagospodarowane na cele paszowe. Istnieje zatem także możliwość współpracy z przetwórniami.
Odwiedź wiadomosci.ngo.pl.
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności