Ponad 2,7 miliona posiłków dla dzieci w całej Polsce od Kulczyk Foundation
W ciągu najbliższych 12 miesięcy Kulczyk Foundation zapewni niemal 15 tysiącom dzieci regularne oraz zdrowe posiłki w ponad 300 stołówkach świetlicowych i szkolnych w całej Polsce. To najważniejszy cel programu Żółty Talerz realizowanego we współpracy z Caritasem, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce. III edycję programu oficjalnie zainaugurowano 12 września w warszawskiej Pracowni Efekt.
Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci. Jest realizowany od 2016 r. w stołówkach szkolnych i świetlicach środowiskowych w całym kraju. – Musimy zrobić wszystko, żeby w Polsce dzieci nie chodziły głodne. Kraj, który na to pozwala, nie może mówić o sobie, że jest krajem rozwiniętym – mówi Dominika Kulczyk, prezes zarządu Kulczyk Foundation i pomysłodawczyni programu. – Żółty Talerz to projekt, który wnosi trochę słońca w życie dzieci korzystających z naszego programu. Ten codzienny, ciepły posiłek sprawia, że nasze dzieci czują się szczęśliwsze – dodaje.
III edycja programu Żółty Talerz będzie realizowana od września tego roku do końca sierpnia 2019 roku. W tym czasie w ramach programu w 310 stołówkach w świetlicach środowiskowych i szkołach na terenie całego kraju wydanych zostanie ponad 2 miliony 700 tys. posiłków dla co najmniej 14 775 dzieci w wielu przedszkolnym i szkolnym. Dla porównania w I edycji Żółtego Talerza wydano ok. 1 miliona posiłków dla ok. 6 tysięcy dzieci, natomiast w drugiej edycji przygotowano ponad 1 milion 700 tys. obiadów dla ok. 12 tysięcy dzieci. Oznacza to, że w III edycji Żółtego Talerza do uczniów trafi tyle samo posiłków, co w dwóch poprzednich łącznie.
– Dotarcie do tak wielu potrzebujących dzieci z programem Żółty Talerz nie byłoby możliwe bez zaangażowania naszych sprawdzonych partnerów: Caritasu, Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, Polskiego Czerwonego Krzyża i SOS Wiosek Dziecięcych– zwraca uwagę Wioleta Szafryna, dyrektor programu Żółty Talerz. – To sprawia, że Żółty Talerz to projekt unikalny w skali kraju, bo po raz pierwszy tak duże i skuteczne w niesieniu pomocy organizacje zawiązały tego typu sojusz. Dziękujemy im za to, że są z nami– podkreśliła.
Program Żółty Talerz w ramach wsparcia systemu żywienia dzieci kładzie duży nacisk na promocjęzdrowego odżywiania. Partnerem merytorycznym Kulczyk Foundation w realizacji tego celu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Eksperci tej uczelni przygotowali m.in. Listę̨Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom, która uwzględnia tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo we współpracy ze specjalistami od żywienia dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.
Organizatorzy zadbali także, żeby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu wszyscy koordynatorzy Żółtego Talerza z ponad 300 placówek objętych programem wezmą udział w specjalnych warsztatach w warszawskiej Pracowni Efektu Domina, podczas których będą uczyć się, jak atrakcyjnie przygotowywać potrawy dla dzieci. Zajęcia poprowadzi Katia Roman-Trzaska, założycielka Little Chef, pierwszej i największej szkoły gotowania dla dzieci w Polsce, która od 2007 r. przeszkoliła ponad 74 000 dzieci.
Źródło: Kulczyk Foundation